OTP preuzima još jednu veliku banku?

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2018. u 13:40
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Bloomberg je pisao da ta banka planira preuzeti najmanje pet banaka u sljedeće dvije godine, za što će izdvojiti milijardu dolara. Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitaliziranih banaka u Europi, trebala bi navodno proširiti svoju prisutnost u središnjoj i istočnoj Europi.

U valu učestalih vijesti o okrupnjavanju tržišta u Srbiji posljednja je da OTP banka preuzima Credit Agricole Srbija, neslužbeno se priča u bankarskim krugovima, piše B92.

U posljednjih desetak godina broj banaka u Srbiji smanjen je sa 35 na 28. Stručnjaci ipak kažu da je i to previše za zemlju veličine Srbije i da će biti još prodaja i spajanja. Mišljenje bankara je i da se na ovim prostorima ne može očekivati dolazak nekih divova poput Deutsche Bank i Citigroupa, zbog toga se i nagađanja oko preuzimanja uglavnom odnose regionalne banke. Posebno se ističe velika ekspanzija OTP-a na cijelu regiju.

Bloomberg je pisao da ta banka planira preuzeti najmanje pet banaka u sljedeće dvije godine, za što će izdvojiti milijardu dolara.

Mađarska grupa, jedna od najbolje kapitaliziranih banaka u Europi, trebala bi navodno proširiti svoju prisutnost u središnjoj i istočnoj Europi. OTP banka se već spominje kao kupac poslovanja Societe Generale, ali i srpske Komercijalne banke.

Zasada su kupili Vojvođansku banku. Tvrdnje oko Credit Agricole izvori B92 iz OTP-a nisu mogli potvrditi, ali ni opovrgnuti. Srbija je europskim bankama i dalje privlačno tržište.

Dok se u Europi iznos kredita izjednačio s vrijednošću bruto domaćeg proizvoda, u Srbiji je tek na 45% BDP-a, što znači da se može očekivati rast kreditne aktivnosti u toj zemlji. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znam de je pomalo čudno, jer se OTP riješio Amax-a prošle godine i prešao na Masterard, ali u današnje vrijeme je sve moguće.

Neslužbeno ono što sam doznao da će OTP banka preuzeti Amex od Privredne banke 2019 god.

New Report

Close