Oslobođen krivnje u slučaju Mercator

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2016. u 21:59
Zoran Janković/B. ŠĆITAR/VL/PIXSELL

Bivšeg šefa Mercatora sumnjičili za zloporabu ovlasti pri gradnji centra u Nišu.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković oslobođen je krivnje za sporno poslovanje pri gradnji Mercatorova trgovačkog centra u Nišu, u Srbiji, u vrijeme kad je bio direktor tog trgovačkog lanca. Bio je optužen za zloporabu službenog položaja.

On i tadašnji član Mercatorove Uprave Stanislav Brodnjak bili su optuženi da su prilikom kupnje zemljišta za Mercatorov centar u Nišu protupravno dobili 100.000 eura sklapanjem fiktivnog ugovora s tvrtkom Facim, sa sjedištem na Cipru, za koju je revizija poslovanja Mercatora 2006. utvrdila da je riječ o fiktivnom a ne o stvarnom poslu, odnosno da nije napravljen nikakav posao ili usluga, iako je ona fakturirana i plaćena. Obojica su negirala krivnju, a Janković je na sudu izjavio da za spomenuti posao nije znao, niti je potpisao ugovor s Facimom. Oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Državni tužitelj Jaka Brezigar izjavio je da je odlukom okružnog suda u Ljubljani svejedno zadovoljan jer se na sudu dokazalo kako je ugovor između Facima i Mercatora bio fiktivan. Dokazana je krivnja direktora ciparske tvrtke Borisa Milevoja, koji je zbog sklapanja fiktivnog ugovora osuđen na godinu i pol zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Protiv Zorana Jankovića vodi se više predkaznenih i sudskih postupaka vezanih uz njegovo djelovanje kao prvog čovjeka Ljubljane, u kojima ga se sumnjiči za pogodovanje i uzimanje provizija od poduzeća s kojima je grad poslovao.

Komentirajte prvi

New Report

Close