Orbanovi mediji postali vlasnici Janšine televizije

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2017. u 22:01
Tvrtka Novatv24 nastala je novcem članova i simpatizera SDS-a/FOTOLIA

Tri mađarske tvrtke zajednički su u vlasništvu više od 45 posto slovenske tvrtke Novatv24.si, vlasnika televizije Nova24TV.

Kada je mađarski premijer Viktor Orban posjetio Sloveniju u siječnju prošle godine iz stranke SDS objavljeno je da je da se Orban zadržao u dužem razgovoru s liderom stranke Janezom Janšom. Nije pozanato jesu li tom prigodom razmatrali financiranje medijskog projekta Nova24TV kojeg SDS provodi novcem članova i simpatizera. Godinu dana kasnije tvrtka Novatv24.si, vlasnik televizije Nova24TV, dobila je paket pomoći vrijedan 800 tisuća eura. Glavnina tog iznosa u obliku dodatnog kapitala uplatile su tri mađarske medijske kuće, a sve su usko povezane s Orbanom i njegovom strankom Fidesz, javlja portal Siol.net.

Marš na medije
Kako je vidljivo iz registra dioničara, tri mađarske tvrtke zajednički su u vlasništvu više od 45 posto tvrtke Novatv24.si. Pri osnivanju tvrtke Novatv24.si oko 70 dioničara osiguralo je više od 110 tisuća eura temeljnog kapitala. Među najvećima su bili članovi i pristaše SDS-a: Klavdija Snežič, supruga poznatog slovenskog poreznog savjetnika Roka Snežiča, brat čelnika SDS-a Rajko Janša, prvi sindikalist Slovenskih željeznica Silvo Berdajs, bivši kandidat SDS-a za gradonačelnika Šentjerneja Albert Pavlič, zastupnik SDS-a Andrej Šircelj i Janez Janša. Početkom prošle godine, prije početka emitiranja televizije, tvrtka Novatv24.si dobila je 850 tisuća eura dodatnih sredstva.

Tko je platio nove dionica nije poznato, jer su u tvrtki Novatv24.si odlučili prikriti vlasništvo, a izdali su dionice koje su bile upisane na donositelja. U ožujku 2016. godine, Novatv24.si otkriva samo mali, 20-postotni dio vlasništva, naime, neki manji dioničari prisustvovali su skupština čime je i službeno potvrđeno koliko dionica imaju. To su bili Rok Snežič, koji kasnije dionice prebacio svojoj ženi Klavdiji, Elektronček Group, u vlasništvu Joca Pečečnika i Boris Tomašič, direktor tvrtke Nova hiša, još jednog medijskog poduzeća u vlasništvu članova SDS-a, koje je izdavač internetske stranice Nova24TV.si. U čijim rukama je oko 80 vlasništva posto tvrtke koja stoji iza televizije s jednim od najvećih dosega gledatelja, već više od godinu dana ne može se provjeriti.

S novom uplatom dodatnog kapitala od 800 tisuća eura glavni su vlasnici tvrtke Novatv24.si postali Mađari, odnosno tri medijske tvrtke: Modern Media Group, Ripost Media in Ridikul Magazine. Svaki od njih ima 15-postotni udjel u tvrtki Novatv24.si. Tko je vlasnik preostalih 40 posto dionica, još uvijek nije poznato. Riječ je o novim medijskim projektima nastalim nakon posljednjeg vala čistki kritičnih medija i njihovih vlasnika u Mađarskoj, koje je provela vladajuća stranke Fidesz. Kako je poznato, prošle jeseni u Mađarskoj privremeno su prestale izlaziti posljednje oporbene novine Nepszabadsag, koji je pokrenut u vrijeme mađarskog ustanka 1956. godine.

To je bio nastavak marša na medije kojeg je Orban započeo 2010. godine kada je mađarski parlament usvojio kontroverzni zakon o medijima, koji je uveo novčanu kaznu od 90 tisuća eura i ostale drakonskih kazne za "neuravnoteženo" izvještavanje, navodi Siol.net.  U Sloveniji novi mađarski vlasnici tvrtke Novatv24.si zaobišli su zastarjele slovenske zakone o medijima. Prema njima, pojedinci ili tvrtke za najmanje 20 posto vlasničkog ili upravljačkog udjela u upravljanju medijima trebaju suglasnost Ministarstva kulture. To mađarskim tvrtkama neće trebati, jer svaka od njih posjeduje samo 15 posto tvrtke Novatv24.si, a među sobom nisu formalno vlasnički nisu povezane.

Pouzdani suradnici
Među tri mađarske tvrtke najveća je Modern Media Group, osnovan u travnju 2015. Riječ je o medijskom projektu Fidesza pokrenutom nakon razlaza Orbana i mađarskog medijskog mogula Lajosa Simicska, koji odigrao ključnu ulogu u Orbanovem ponovnom usponu na vlast 2010. kada je brinuo o financiranju stranke. Službeni vlasnici Modern Media Groupa dva su Orbanova pouzdana suradnika, Árpád Habony, Orbanov "spin doktor", i Tibor Győri, Orbanov prijatelj i bivši zaposlenik njegovog kabineta.

Udaraju oporbu, izbjeglice, Sorosa

Pod utjecajem Orbana
Ripost Media, jedan od mađarskih vlasnika tvrtke Novatv24.si, također je novi medijski projekt. Izdavač je tabloidnog portala Ripost, kojeg se smatra političkim projektom stranke Fidesz. Urednička politika Riposta temelji na preuzimanju vijesti iz ostalih medija iz Orbanoveg kruga utjecaja, prije svega iz iz Modern Media Groupa, kao i napisa kritičnih prema madžarskoj oporbi. Ripost također često upozorava na "opasnost" od dolaska izbjeglica u Europu i milijardera Georgea Sorosa i njegovih projekata u Madžarskoj. Treći veći dioničar tvrtke Novatv24.si je Ridikul Magazine. Izdavač je portala Ridikul (ženska torbica), a razvio se iz istoimene televizijske emisije na TV2, druge najveće mađarske komercijalne televizije, te spada među medije pod utjecajem Orbanovog kruga.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close