Obveza objave plaćenog poreza

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2017. u 22:00
Europski parlament traži predaju podataka i registru Europske komisije/REUTERS

Multinacionalne kompanije bit će obvezne objaviti koliko su uplatile u proračun u svakoj državi gdje posluju.

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su prijedlog koji obvezuje multinacionalne kompanije na javnu objavu informacija o plaćenom porezu u svakoj zemlji, s mogućim izuzećem u slučaju komercijalno osjetljivih informacija.

Prijedlog zakona ima za cilj povećati poreznu  transparentnost pružajući javnosti sliku o porezima koje plaćaju multinacionalne kompanije i gdje se ti porezi plaćaju. Prema predloženim mjerama, podaci o porezu na dobit multinacionalnih kompanija s ukupnim globalnim prometom od najmanje 750 milijuna eura bili bi objavljeni u zajedničkom obrascu u svakoj poreznoj jurisdikciji u kojoj je kompanija ili njezina podružnica djelovala.

Ti će podaci biti besplatni i javno dostupni na web stranici kompanije. Kompanija će također biti odgovorna za podnošenje izvješća u javnom registru za koji bi bila odgovorna Europska komisija. Zastupnici su također usvojili mjere zaštite komercijalno osjetljivih informacija, dopuštajući državama članicama odobravanje izuzeća kod pružanja jedne ili više informacija.

Ta će se izuzeća obnavljati jednom godišnje i primjenjivat će  se samo u nadležnosti države članice koja odobrava izuzeće. Zakon je osmišljen kako bi otklonio izbjegavanje plaćanja poreza. Trošak neplaćanja poreza košta države članice između 50 i 70 milijardi eura godišnje, navodi Europska komisija.

Komentirajte prvi

New Report

Close