Obnovljen agregat na Đerdapu za 32 mil. eura

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2017. u 22:00
Radovi na obnovi trajali su 26 mjeseci, Foto: PD

Snažnija najveća srpska hidroelektrana na Dunavu.

Na najvećoj srpskoj hidroelektrani na Dunavu pušten je u rad četvrti obnovljeni agregat. Obnova je trajala 26 mjeseci i stajala 32 milijuna eura, čime je snaga motora povećana za 10 posto, pišu Večernje novosti. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, rekao da je u planu i obnova agregata A2, a u završnici i agregata A3.

“Mi smo u procesu kapitalne revitalizacije Đerdapa 1. Dosad su obnovljena četiri agregata i na njima smo dobili oko 60 megavata nove snage, što donosi 90 milijuna kilovatsati nove električne energije. Dobili smo novi agregat koji će sljedećih 30 godina raditi punim kapacitetom”, rekao je Antić.

Za vrijeme ispitivanja novi agregat pokazao je odlične rezultate, jer je za 55 minuta proizveo 86 megavatsati električne energije. Hidroelektrana Đerdap 1 u četvrtoj je fazi obnove, koja je počela u kolovozu 2009. godine. Agregat A1 najduže je korišten, ukupno 44 godine, 11 mjeseci i 19 dana, a za to vrijeme proizveo je 43,6 milijuna megavatsati električne energije.

“Obnovljeni agregat ima za 21 megavat veću snagu od prethodnog. Pouzdaniji je, a to znači da će uvijek biti spreman odgovoriti na zahtev dispečerskog centra EPS-a. U njega su ugrađena najnovija tehnološka rješenja”, kaže Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije HE Đerdap.     

Komentirajte prvi

New Report

Close