Obeštetite i prevarene kupce u Europi!

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. srpanj 2016. u 21:59
U vozilima imali lažni softver/DPA/PIXSELL

Vlasnici dizelaša obratili se za pomoć i povjerenici EU za pravosuđe, koja tvrtku proziva za ignoriranje.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen, osramoćen u skandalu varanja sa softverom za mjerenje emisije ispušnih plinova svojih dizelskih modela, zbog čega se s američkim kupcima nagodio za 15 milijardi dolara, i dalje bježi od iste obveze u EU.

Obzirom na to da je nedavno VW kazao da ne dolazi u obzir odšteta Europljanima, ovdašnje udruge za zaštitu potrošača surađuju s povjerenicom EU za pravosuđe Verom Jourovoj, od koje traže da izvrši pritisak na tvrtku da napokon obešteti mušterije na kontinentu. Možda joj upali, jer povjerenici za industriju Elżbieti Bieńkowskoj nije. "S udrugama i ostalim tijelima za prava potrošača radimo na tome da im omogućimo pravedan tretman", piše Jourova krovnim potrošačkim vlastima u svih 28 zemalja članica EU, moleći ih da prikupe informacije o teškoćama s kojima se suočavaju.  Javnost će o tome biti obavještena u rujnu u Bruxellesu, što znači da prevareni kupci dizelaša moraju još čekati.

Dosad su najdalje, tumači Reuters, otišli u Belgiji, Španjolskoj i Italiji, većina ih je istakla da se osjeća diskriminirama. Za razliku od 475.000 vlasnika u SAD-u, koji će dobiti od 5100 do 10.000 dolara odštete, što im omogućavaju tamošnji zakoni, oni se moraju uzdati u pravosuđa svojih zemalja. Naime, svaka država nadležna je za propise koji sankcioniraju štetne prakse i o tome i ovisi visina odštete. U Volkswagenu zasad šute i podsjećaju da će uvesti tehnička poboljšanja i maknuti lažljivi softver, sa ciljem da vozači ne trpe daljnje štete. Radi se o 8,5 milijuna vozila. U BEUC-u, krovnoj europskoj potrošačkoj organizaciji, ističu da je za rješavanje spora neophodan politički signal. 

Komentirajte prvi

New Report

Close