Novi Fiat 500L za spas kragujevačke tvornice automobila

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2017. u 10:29
Agresivniji izgled i bolja oprema Fiata 500L/PD

Redizajnirani srpski ‘fićo’ dolazi u tri verzije: Urban, Cross i Wagon, te s boljom integracijom sa smartphoneom.

Kompanija Fiat Chrysler (FCA) jučer je svečano predstavila novi Fiat 500L u krugu tvornice u Kragujevcu, a srpski premijer Aleksandar Vučić isprobao je novi model. Kompanija FCA počela je s proizvodnjom tog modela, a predstavljanju su, uz premijera, bili nazočni i ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, te glavni izvršni direktor FCA EMEA Alfredo Altavilla.

Uzdignutiji izgled

Novi model 500L ima tri posebna identiteta koja pokrivaju sve potrebe: Urban, Cross i Wagon. Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela. Linija benzinskih motora obuhvaća 1,4-litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4-litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir od 105 KS. Liniju upotpunjuju dvogorivi benzinski i TNG 1,4-litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i dvogorivi benzinski i metanski 0,9-litarski TwinAir, sa 85 KS. U ponudi su i dva dizel motora: 1300 č 16V MultiJet sa 95 KS, izveden s Dualogic prijenosom i 1600 16V MultiJet sa 120 KS. Svi motori u skladu su s Euro 6 standardima. Cijena vozila još nije poznata.

 

67 posto

udjela u zajedničkoj kompanija sa srpskom vladom ima proizvođač iz Torina

Iako vizualne razlike između dosadašnjeg i restiliziranog modela nisu velike, u Fiat Chrysleru kažu da novi Fiat 500L ima čak 40 posto novih dijelova.

“Verzija je dizajnirana tako da istakne pripadnost obiteljskoj liniji modela naglašavajući ključne osobine njegovog stila, zbog krajnje upečatljivog identiteta”, navode u Fiatu i dodaju da je prilikom restiliziranja kombiniran stil modela 500 s prostranošću i funkcionalnošću višenamjenskog vozila kakav je 500L. Kada je riječ o izgledu, nova verzija Fiata 500L dobila je agresivniji i “mišićaviji” izgled, piše Blic. Prednji dio ima uzdignutiji izgled nego dosad, a na braniku je prisutna kombinacija kroma i crne plastike. Svjetla su gotovo jednaka, ali su dobila LED detalje. Slično je i na stražnjem dijelu vozila, koji je sada naglašeniji i manje zaobljen. Branik je takođe dobio kromirane detalje, a drukčija su svjetla za vožnju unatrag i za vožnju po magli.

Najveća investicija

Novi naprednji sustav integracije pametnog telefona ima premijeru upravo na modelu 500L. “Sada možete pristupati glavnim aplikacijama na vašem pametnom telefonu izravno preko dodirnog ekrana visoke rezolucije, promjera sedam inča, sustava Uconnect HD Live, koji je integriran u ploču s instrumentima. Sustav je u ponudi i s Apple Car Play integracijom i kompatibilan je s Android AutoTM funkcijom”, navode u Fiatu.

 

380 tisuća Fiata 500L

prodano je od početka proizvodnje 
do kraja 
2016.

Inače, kragujevački 500L i dalje je najprodavaniji u Europi u svom segmentu malog MPV vozila. Za prva tri mjeseca 2017. godine prodano je gotovo 20.000 automobila, čak 6000 više od drugoplasirane Opel Merive. Od početka proizvodnje do kraja 2016. godine prodano je više od 380.000 Fiata 500L, ali rezultati su daleko od kapaciteta tvornice, ukinuta je treća smjena, te se od novog modela očekuje da spasi proizvodnju i radna mjesta u Kragujevcu. Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između Fiata i države Srbije potpisan je 29. rujna 2008. godine, a proizvođač automobila iz Torina ima 67 posto, a srpska država 33 posto vlasničkog udjela. FCA je realizirao najveću inozemnu industrijsku investiciju u Srbiji i vodeći je izvoznik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close