Nova švedska vlada priznaje Palestinu

Autor: Poslovni.hr/HRT , 04. listopad 2014. u 12:57
Švedski premijer Stefan Lofven (Foto: Reuters)

Opća skupština UN-a de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012., ali Europska unija i većina njezinih članica još to nisu službeno učinile.

Nova švedska vlada lijevog centra priznat će palestinsku državu i tako postati prva važnija članica Europske unije koja je to učinila, izjavio je švedski premijer Stefan Lofven, a prenosi HRT. Opća skupština UN-a de facto je odobrila priznanje suverene države Palestine 2012., ali Europska unija i većina njezinih članica još to nisu službeno učinile. Sukob između Izraela i Palestinaca jedino se može riješiti dogovorom o dvije države u skladu s međunarodnim pravom, rekao je Lofven tijekom svojeg inauguracijskog govora u parlamentu.

Za Palestince će ovaj švedski potez biti dobrodošla potpora njihovim ambicijama. S obzirom na reputaciju Švedske kao poštenog posrednika u međunarodnim pitanjima i utjecajnoga glasa u vanjskoj politici EU-a, ova odluka mogla bi nagnati druge zemlje da obrate pozornost na taj problem u vrijeme kada Palestinci prijete jednostranim potezima prema državnosti. Međutim, Izrael će vjerojatno snažno kritizirati tu švedsku odluku kao i SAD i EU, koji smatraju da neovisna palestinska država može nastati samo kroz pregovarački proces. Mađarska, Poljska i Slovačka priznale su Palestinu, ali su to učinile dok još nisu bile članice EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close