Nova autocesta se raspala prije puštanja u promet

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2018. u 14:39
Spornu dionicu na Koridoru 11 gradile su srpske tvrtke Putevi Užica i Planum, Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Zbog korištenja nekvalitetnog materijala dionica Koridora 11 od Uba do Lajkovca mora se rušiti i graditi ponovno.

Dionica Koridora 11 Ub-Lajkovac cesta je koja nije niti otvorena, a gradi se iznova. To je i najskuplja autocesta u povijesti Srbije jer je u 12,5 kilometara uloženo gotovo 100 milijuna eura, piše Blic.

Od dolaska prvih bagera izvođača radova Puteva Užica i Planuma stvari su krenule nizbrdo, a rokovi za završetak gradnje pomicani su gotovo svake godine. Tako je Milutin Mrkonjić, bivši ministar građevinarstva, za čijeg mandata je i počela gradnja, prvo najavljivao da će autocesta biti završena u studenome 2011. godine, ali je taj dio Koridora 11, u čiju je izgradnju u početku uloženo oko 73 milijuna eura, završen tek tri godine kasnije. Budući da nije bila povezana niti s jednom drugom prometnicom dionica pune tri godine nije bila otvorena za promet, da bi se krajem 2017. utvrdilo da je asfalt na 2,5 kilometara pun oštećenja. Zbog toga je u kolovozu ove godine počela sanacija, koja će stajati najmanje 10 milijuna eura. Popravke obavljaju kineski Shandong i Energoprojekt niskogradnja.

“Do sada se u Srbiji nikad nije dogodilo da već izgrađenu autocestu moramo rušiti i graditi iz početka, a upravo o tome je riječ. Jednostavno, ova cesta se raspala i prije nego je puštena u promet. Korišteni su nekvalitetni materijali, ugrađena je velika količina gline, odvodnjavanje nije urađeno kako treba. Veliki dio mora se graditi ponovno, što će stajati najmanje 10 milijuna eura”, kaže Zoran Babić, direktor Koridora, koji nadzire sanaciju.

Na Koridoru 11 prije dvije godine završena je dionica Ljig-Preljina, na kojoj se promet normalno odvija, dok bi do kraja godine trebale biti završene dionice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig. Ako se do tada sanira i sporna dionica Ub-Lajkovac, vozači bi mogli koristiti Koridor 11 u punom profilu od Obrenovca do Preljine.

Zbog nekvalitetnih radova na dionici UB-Lajkovac Ministarstvo građevinarstva podnijelo je prošle godine kaznene prijave protiv 13 odgovornih, na čelu s bivšim ministrom Mrkonjićem. Ministrica prometa Zorana Mihajlović najavila je nove prijave.

“Sada ćemo kaznenu prijavu proširiti i na odgovorne u laboratorijima koji su davali suglasnost da je materijal koji je ugrađivan u autocestu odgovarajućeg kvaliteta, kao i na dio nadzora na dionici”, objasnila je Zorana Mihajlović.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pa mogli ste i staviti sliku iz Srbije ili barem sliku neke autoceste, a ne pulsku obilaznicu 🙂

Treba zvati Skladgradnju da to saniraju i dobro prefarbaju

Sistem potroši što manje da bi zaradio što više se obija o glavu.

New Report

Close