Njujorška burza opet ‘oblači’ levisice

Autor: Tomislav Pili , 14. veljača 2019. u 22:00
Dionicama će se trgovati pod oznakom 'LEVI'/REUTERS

Proizvođač traperica Levi Strauss podnio zahtjev za uvrštenje dionica, a kompaniju bi ulagači mogli vrednovati na pet milijardi dolara.

Čuveni proizvođač traperica Levi Strauss podnio je zahtjev za uvrštenje dionica na Njujorškoj burzi na koju se vraća nakon više od tri desetljeća.

Kako navodi Reuters, Levi's u dokumentima navodi kako u početnoj ponudi dionica namjerava prikupiti do stotinu milijuna dolara. Naravno, konačni iznos prikupljenog kapitala može se razlokovati.

Dionicama će se trgovati pod oznakom "LEVI". Prema napisima od prošloga studenog, najpoznatiji svjetski proizvođač trapera mogao bi u IPO-u biti vrednovan do pet milijardi dolara.

Kompanija je trenutno u vlasništu nasljednika osnivača Levija Straussa, a američka regulativa zahtijeva objavu poslovnih rezultata prije uvrštenja.

Japanska podružnica kompanije uvrštena je na burzi u Tokiju, a prema podacima iz posljednjeg izvješća, prodaja je rasla devet posto na 1,6 milijardi dolara.

Također, dug je u posljednje dvije godine prepolovljen. Levi's prodaje svoje proizvode u preko 50.000 trgovina u 110 država, od čega je 3000 trgovina u njegovu vlasništvu. Osim brenda Levi's, kompanija prodaje i brendove Dockers i Denizen.

Međutim, i Levi's se suočava s preusmjeravanjem kupaca prema jeftinijim brendovima. Primjerice, prošle je godine kompanija VF najavila izdvajanje poslovanja s manje profitabilnim brendovima Lee i Wrangler u kompaniju koja će biti izlistana na burzi.

Levi'sov IPO aranžira 12 banaka, među kojima su i Goldman Sachs te Morgan Stanley.

Komentirajte prvi

New Report

Close