Njemačka pošta počinje koristiti bespilotne letjelice za dostavu

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2014. u 10:11
DHL uvodi prvu stalnu liniju dronova na svijetu

Tehnološki stručnjaci smatraju da su bespilotne letjelice odličan izbor za dostavu robe na udaljena područja.

Politika brige o otocima u Njemačkoj počinje primjenjivati najsuvremeniju tehnologiju slijedeći tako primjere Amazona i Googlea.

Njemačka pošta namjerava koristiti bespilotne letjelice – takozvane dronove – za dostavu lijekova na otoke u Sjevernom moru, objavio je Deutsche Post DHL u četvrtak. Kompanija je također dodala kako će prve dostave započeti već sljedećeg tjedna iz lučkog grada Norddeicha do otoka Juista, kao dio pilot-projekta koji bi trebao pokazati izvedivost ove ideje. Pilot projekt trajat će nekoliko mjeseci. Ako vremenske prilike to dopuste, predviđeno je da poštanski dronovi svakog dana lete na ruti dugoj 7,5 nautičkih milja što će biti prva rutinska dostava korištenjem bespilotnih letjelica.

Deutsche Post DHL tako će postati pionir u korištenju te tehnologije nakon što američki Amazon i Google također eksperimentiraju s dostavom pomoću dronova. Google svoje dronove testira u australskom Queenslandu. Tehnološki stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da su bespilotne letjelice odličan izbor za dostavu robe na udaljena područja gdje je otežana tradicionalna dostava brodovima. Međutim, za sada je ključni problem regulatorne prirode, odnosne sigurnosti zračnog prostora gdje lete dronovi. No, prema priopćenju DHL-a, nekoliko njemačkih agencija ubrzano rade na uspostavljanju ograničenja u zoni leta kojom će dronovi odlaziti prema Juistu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close