Njemačka banka BayernLB prigovara Austriji zbog procedure prodaje Hypove mreže u JI Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 15:54
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Njemačka je banka prodala Hypo Austriji za simboličan iznos u sklopu procesa nacionalizacije kojim je spriječena propast koruške banke, povezane s naglom ekspanzijom u matičnoj Austriji i na Balkanu, podsjeća Reuters.

Njemačka banka BayernLB prigovorila je Austriji zbog procedure prodaje mreže posrnule banke Hypo Alpe Adria u jugoistočnoj Europi, u sklopu koje gubi pravo suodlučivanja o sudbini nekadašnje austrijske imovine.

Austrija se nadala da će ovaj tjedan dobiti odobrenje njemačke banke za prodaju Hypove mreže banaka i leasing kompanija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji i mogla bi se odlučiti na tužbu ako BayernLB blokira tu transakciju.

U njemačkoj banci nisu izravno komentirali planiranu prodaju Hypove balkanske mreže američkoj investicijskoj grupi Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ali su se potužili na proceduru u sklopu koje će mreža prije sklapanja ugovora s Adventom i EBRD-om biti prodana državnoj holding kompaniji FIMBAG. U Beču tvrde da je taj postupak sastavni dio procedure likvidacije ostatka Hypoa.

Iz BayernLB-a su u četvrtak poručili da je prodaja Hypoa FIMBAG-u "neprihvatljiva", tvrdeći da se time zaobilazi njihovo pravo veta na transakcije vezane za Hypo i da se nanosi šteta samom Hypou i BayernLB-u kao njegovom vjerovniku.

Njemačka je banka prodala Hypo Austriji za simboličan iznos u sklopu procesa nacionalizacije kojim je spriječena propast koruške banke, povezane s naglom ekspanzijom u matičnoj Austriji i na Balkanu, podsjeća Reuters.

BayernLB može blokirati veliko restrukturiranje u sklopu kojeg je Hypo pretvoren u takozvanu 'lošu' banku s toksičnom imovinom, uz paralelnu prodaju mreže u jugoistočnoj Europi američkom Advent Internationalu i EBRD-u.

Iz njemačke su banke također ponovili da im pripada 2,4 milijarde eura kredita koje su imali u Hypou u trenutku nacionalizacije. Austrija odbija isplatiti taj novac, tvrdeći da ga treba tretirati kao dionički kapital, s obzirom na teške probleme u Hypou.

Nakon višekratnih otpisa knjigovodstvena vrijednost Hypove mreže podružnica u jugoistočnoj Europi svedena je na 89 milijuna eura, napominje Reuters.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close