Nijemci našli novu metu u auto-dijelovima

Autor: Tomislav Pili , 17. kolovoz 2015. u 22:00
Već treća transakcija u 2015., Fotolia

Proizvođač filtera Mann+Hummel kupuje američku Affiniju za 1,4 milijarde dolara.

Nastavlja se val konsolidacije proizvođača auto-dijelova koji predvode njemačke kompanije. Kako ekskluzivno doznaje Reuters, njemački proizvođač Mann+Hummel – najpoznatiji po filterima motornog ulja – planira za 1,4 milijarde dolara preuzeti američkog konkurenta Affiniju. Ta je tvrtka fokusirana na proizvodnju filtera ulja, goriva te zraka. Affiniju je ove godine odlučio prodati njezin vlasnik, investicijski fond Cypress, angažiravši banku Baird sa zadatkom pronalaska kupca. Affinia je prošle godine zabilježila dobit prije oporezivanja, kamata, amortizacije i deprecijacije od 156 milijuna dolara.

Na filterima je uprihodila 967 milijuna dolara. Affinijina južnoamerička podružnica, s godišnjim prihodima od 430 milijuna dolara, prodana je u lipnju. Iz Affinije i Mann+Hummela nisu bili dostupni za komentar o potencijalnoj transakciji. Kako navodi Reuters, osim Mann+Hummela, za tvrtku su zainteresirani i američki Donaldson, francuski Valeo te njemački Freudenberg.

Ako do transakcije dođe, to će biti već treća ovogodišnja kupnja neke američke kompanije u segmentu auto-dijelova od strane njemačkih konkurenata. Podsjetimo, Mahle je preuzeo Delphijevo poslovanje s dijelovima za klima-uređaje za 727 milijuna dolara dok je proizvođač mjenjača ZF preuzeo TRW za 11,7 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close