Nema dojava da među stradalima u Bostonu ima hrvatskih državljana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2013. u 08:30
EPA

Dužnosnici hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu za Hinu su potvrdili da pozorno prate događaje u Bostonu.

Hrvatski generalni konzulat u New Yorku, koji pokriva i područje Bostona, nije primio dojave da među stradalima u dvije eksplozije koje su u ponedjeljak odjeknule kraj ciljne crte bostonskog maratona, u kojima su prema posljednjim informacijama dvije osobe poginule a 107 ih je ozlijeđeno, ima hrvatskih državljana.

"Nemamo dojava da je neki hrvatski državljanin stradao", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu iz New Yorka dužnosnik generalnog konzulata. Napomenuo je da će eventualne nove informacije koje tijekom noći dobiju od američkih vlasti biti proslijeđene Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu.

Dužnosnici hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu za Hinu su potvrdili da pozorno prate događaje u Bostonu te da su hrvatski konzulati u SAD-u spremni odgovoriti na moguće zahtjeve za pomoć hrvatskim državljanima.

"Pozorno i sa zabrinutošću pratimo događaje u Bostonu i čekamo službene informacije o eksplozijama od američkih vlasti. Hrvatski konzularni uredi u SAD-u su spremni odgovoriti na moguće zahtjeve za pomoć hrvatskim državljanima", priopćilo je veleposlanstvo.

Lokalni dnevnik Boston Globe na svojoj je internetskoj stranici izvijestio da su u eksplozijama dvije osobe poginule a 107 ih je ozlijeđeno. Na upit novinara da li su bombe povezane s terorističkim činom, načelnik bostonske policije je kazao da "ne može reći ništa konačno".

Još nije poznato tko je odgovoran za eksplozije u Bostonu ali pojedinci ili skupine koji su to izveli odgovarat će za svoja djela, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

"Ne znamo tko je to učinio i zašto i ne smijemo prerano zaključivati dok nemamo sve činjenice", rekao je on u obraćanju javnosti iz Bijele kuće koje su izravno prenosile televizijske postaje. "Pojedinci ili skupine odgovorni za napade (u Bostonu) će odgovarati", rekao je Obama i naglasio da će SAD sigurno pronaći počinitelja.

Američki predsjednik je rekao da administraciji odobrio povećanje pripravnosti diljem Sjedinjenih Država, tamo gdje to bude potrebno, te da je o bombama koje su eksplodirale na Bostonskom maratonu razgovarao sa čelnim ljudima FBI-ja i Ministarstva domovinske sigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close