Nakon izgubljenog desetljeća gradi se Blok 7 TE Tuzla

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2016. u 22:00
Zbog starosti slijedi zatvaranje postojećih blokova u TE Tuzla/FOTOLIA

Blok 7 TE Tuzla gradit će se kreditom od 785 milijuna eura kojeg će odobriti kineska Exim banka.

Dugogodišnje pripreme za izgradnju Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla bliže se kraju, izviještava FTV. Nakon duge analize koja je trajala godinu dana, izgradnja bloka sedam u Termoelektrani Tuzla dobila je potporu Vijeća ministara BiH.

 

20godina

rok je za otplatu kineskog kredita za Blok 7

Vlada je podržala projekt izgradnje Bloka 7 te je s tim u vezi ovlastila predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da premijeru Narodne Republike Kine uputi pismo potpore. Zbog političkih komešanja i čestih promjena političkih stranaka na vlasti na projektu Bloka 7 termoelektrane Tuzla izgubljeno je deset godina u traženju pravog strateškog partnera. Na početku je završetak izgradnje bio najavljivan za 2016., pa 2017. godinu, Sada, ako bude sve bude kako je planirano, postrojenje možda može biti gotovo 2021. godine, objašnjava Jusuf Merić, bivši vođa projekta izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla. Blokovi 3, 4, 5 i 6 u okviru TE Tuzla gasit će se od ove godine do 2027. Blok 4 bi se trebao ugasiti 2018. godine, ali će vjerovatno raditi do 2020. godine budući da Blok 7 još nije u izgradnji. Blok 5 se gasi 2022. ili 2023. godine, dok se Blok 6 gasi 2027. godine. No, time su već probijeni rokovi trajanja pogona. 

 

2posto

kamata je na kredit Exim banke EPBIH-u

Odbijanje Europske unije
Stručnjaci tvrde da je rok trajanja jednog pogona najviše 40 godina, odnosno 25 godina od puštanja u pogon i 15 godina nakon rekonstrukcije. Izvor blizak Elektroprivredi BiH (EPBIH) kaže kako je svaki rad pogona nakon isteka roka rizičan, no da trenutno nema druge opcije. Projekt Bloka 7 TE Tuzla, zbog strogih ekoloških standarda, odbila je kreditirati Europska unija i njene institucije. Zbog toga se EPBiH okrenula Kini, koja će s milijardu i po maraka (785 milijuna eura) kreditirati izgradnju Bloka 7.

 Izgradnju novog energetskog pogona financirat će Exim banka, kineske izvozna banka, s dva posto kamata i 20 godina za otplatu kredita. Stučnjaci upozoravaju da je blok sedam jedina slamka spasa za rudnik Kreka, koji zapošljava oko četiri tisuće rudara, ali i stabilnost energetskog sustava u BiH. "Mora se imati u vidu da ovakva Kreka, koja je dovedena pred kolaps, i danas daje oko 40 posto energetskog ugljena za EPBiH i eventualnim padom rudnika Kreka ugrozio bi se cjelokupni energetski sustav", napominje Edin Delić s Rudarsko-geološkog fakulteta Tuzla. 

 

40godina

rok je trajanja pojedinog energetskog objekta

Jeftina energija na tržištu
Blok 7, dakle, bit će zamjenski za dotrajale blokove u termoelektrani, zbog čega stručnjaci pozivaju vlast da se konačno uozbilji i žurno riješiti to ključno pitanje za stabilnost energetskog sektora. "Imamo višak električne energije na tržištu i ona je jeftina. Sve bankarske institucije, poput IBRD-a, Svjetske banke itd. imaju zabranu financiranja termoelektrane. Ostali su samo privatni investitori, ili točnije Kinezi", kaže Merić. FTV neslužbeno doznaje da je Vijeće ministara ipak dalo prednost Bloku 7 u odnosu na izgradnju termoelektrane u Banovićima, koja je zbog brojnih propusta u projektiranju tek na pola puta. 

Bilo je i drugih osim Kineza

Japanci odustali zbog 'političke situacije' u BiH
Za gradnju Bloka 7 TE Tuzla bila je zainteresirana i japanska kompanija Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd Japan. Međutim, umjesto ponude, Japanci su dostavili samo izjavu u kojoj navode da zbog političke situacije u BiH nisu u poziciji osigurati svoje sudjelovanje u financiranju i da nisu u mogućnosti dostaviti konačnu ponudu. Prema ranijim planovima, Elektroprivreda BiH će u projektu vrijednom 1,5 milijardi KM, sudjelovati sa 25 posto kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close