Naftne tvrtke oporavile se od krize

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2017. u 21:59
Shellu je dobit skočila više od tri puta, ponajprije zbog rasta cijene nafte od 16 posto/REUTERS

Shell, Total i Statoil izvijestili o udvostručenju novčanih tokova.

Tri najveće europske naftne i plinske kompanije izvijestile su o udvostručenju novčanih tokova od poslovnih aktivnosti na više od 41 milijarde dolara u drugom kvartalu, što je potvrda njihova oporavka nakon trogodišnje krize i uspješne provedbe mjera štednje u poslovanju.  

Britansko-nizozemski Royal Dutch Shell, francuski Total i norveški Statoil bez većih teškoća mogu isplatiti dividendu i smanjiti dugove, primjećuje Reuters u najnovijoj analizi.

Shell predvodi skupinu divova naftne industrije, izvijestivši o skoku dobiti u drugom tromjesečju za više od tri puta u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Takav skok ponajviše zahvaljuju rafinerijskom i kemijskom poslovanju te 16-postotnom rastu cijena nafte.

Dobit Totala i Statoila također je nadmašila očekivanja analitičara. U Totalu snažnu podršku dobiti pripisuju projektima u segmentu proizvodnje i istraživanja koji nosi velike marže. Kompanije su uglavnom potvrdile zacrtane planove potrošnje za ovu godinu, s tim da je Statoil blago smanjio proračun za istraživanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close