Na Zlatiboru počinje gradnja najveće žičare na svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2016. u 09:43
Počela je utrka za zemljištem u blizini žičare/FOTOLIA

Žičara duga 8866 metara povezat će, preko Ribničkog jezera gdje će biti međupostaja, središte Zlatibora i skijaški centar Tornik.

Nakon najave gradnje velike žičare na Zlatibor su stigli domaći i strani investitori. Cijena zemljišta, posebno u sela Ribnica ispod skijaškog centra Tornik, gdje će se nalaziti međupostaja žičare, prošlih tjedana naglo je porasla, piše Blic.

Francuska kompanija Pomagalski, naime, već je isporučila mjestu Čajetina poslednji kontingent opreme za žičaru koja će 8866 metara dugom trasom povezati centar Zlatibora i kompleks Tornik. U javnom poduzeću Gold gondola Zlatibor kažu da će zlatiborska žičara biti najduža na svijetu i da će uvjerljivo nadmašiti trenutnu vodeću, 7,4 kilometra dugu žičaru iz kineskog nacionalnog parka u kojem je sniman film Avatar. Dijelovi žičare dopremljeni u 11 kamiona, uskladištene su na Zlatiboru zajedno s opremom koja je pristigla krajem prošle i početkom ove godine. 

Dolaze i Rusi
Čajetina je Francuzima iz svog proračuna platila 10 milijuna eura. Zasad je jedina prepreka početku gradnje žičare lokacijska dozvola koju bi trebalo izdati Ministarstvo građevine, prometa i infrastrukure. U Čajetini kažu da su predstavnici ministarstva obećali da će u roku od nekoliko dana izdati sve potrebne uvjete. Gradnja žičare krenut će najkasnije početkom rujna, a plan je da nova turistička atrakcija bude puštena u uporabu u siječnju 2017.

 

13milijuna

eura uložio je gradić Čajetina u projekt žičare na Zlatiboru

U međuvremenu, jedna beogradska kompanija koja želi graditi trgovačke sadržaje nedavno je od općine Čajetina u zoni druge kategorije na padini Obudojevica kupila zemljište ispod početne postaje žičare. Teren od 73 ara (ar je sto četvornih metara) prodan je za 211,700.000 dinara, odnosno za 23.600 eura po aru. "Velika je potražnja za apartmanima u podnožju Obudojevice. Nikola Peković je kupio lokaciju autobusne postaje želeći graditi poslovni centar. Hoteli u neposrednoj blizini početne postaje žičare povećavaju i unaprjeđuju kapacitete. Namjera ulagača je jasna, žičara će višestruko isplatiti uloženo", kaže Bojana Božanić, direktorica kompanije Gold gondola Zlatibor.

Gradić Čajetine namjerava u podnožju Tornika razvijati Novi Zlatibor ili Zlatni grad, gdje su urbanističkim dokumentima planirani luksuzni hoteli i sportski objekti. Riječ je o master planu za taj prostor čija će okosnica biti međupostaja gondole uz Ribničko jezero i istoimeno selo. "Za ar zemljišta tu su nudili od 500 do 1000 eura, a nedavno, kada je postalo jasno da će se žičara graditi, moj brat je prodao zemlju za 4000 eura po aru", kaže Rajko Ljubojević iz Ribnice. Prema njegovim riječima, sve je više domaćih i stranih poduzetnika koji zalaze u te krajeve i raspituju se o uvjetima kupnje zemljišta.

Cijena zemljišta će rasti
"Prije nekoliko dana barem 50 automobila s raznim registarskim tablicama prošlo je mjestom. Bili su i neki Rusi koji bi gradili 'rusko selo', htjeli su kupiti hektar zemljišta u komadu, ali nisu uspjeli jer pojedinci ne žele prodati zemlju. Prema onome što se priča, Rusi su nudili i 5000 eura za ar", dodaje Ljubojević. Drugi mještanin, Miloš Bakić ima 17 ari zemlje na prodaju. Kaže kako nema dana da mu netko ne ponudi novac za zemlju, od 4000 do 4500 eura, ali on još ne želi prodavati.

"Cijena će tek rasti kada žičara proradi, sjećam se 2007. i 2008, kad je počela s radom žičara na Torniku i kada su cijene zemljišta naglo porasle", kaže Bakić. U Čajetini tvrde da je sve više onih koji se zanimaju za uvjete gradnje u Ribnici. "Jedan ulagač koji ima posao u Austriji dostavio je idejno rješenje hotela s pet zvjezdica u planinskom stilu. Jedna ruska klinika namjerava ulagati u zdravstveni turizam, prije svega u liječenje onkoloških bolesti. Raspitivali su se o klimi, uvjetima gradnje, infrastrukturi", kaže Milan Stamatović, predsjednik općine Čajetina. Nova turistička atrakcija Gold gondola Zlatibor povezat će središte Zlatibora sa skijaškim centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, na kojem će se nalaziti međupostaja.

Žičara će prevoziti oko 600 putnika svakog sata, a ukupan kapacitet je 1000 putnika. Panoramska vožnja iznad Zlatibora trajat će oko 25 minuta. Gold Gondola Zlatibor je najznačajniji turistički projekt Čajetine, koji je temelj za ostvarivanju dugoročnih ciljeva tog planinskog mjesta u sljedećem desetgodišnjem razdoblju. Planovi su ambiciozni, u Čajetini žele ostvariti deset milijuna noćenja i milijun posjetitelja godišnje na Zlatiboru i okolini. "Za to vrijeme očekujemo i da će se investicija u Gold Gondolu Zlatibor, u vrijednosti od 13 milijuna eura vratiti građanima Čajetine", kažu u tom gradiću. 

Dobar početak sezone

Turista čak 30 posto više
Zahvaljujući novim sadržajima na Zlatiboru do kraja godine može se očekivati rekordna sezona, rekao je krajem lipnja srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. U prva četiri meseca broj turista na planini porastao je 30 posto, dok je broj noćenja veći za 31 posto. Ljajić je tom prigodom otovorio novi zabavni park Avantura, koji se prostire na tisuću četvornih metara, a čiju je izgradnju financiralo njegovo ministarstvo u cijelosti, s oko pet milijuna dinara. Ministarstvo je izdvojilo 20 milijuna dinara za izgradnju Kulturnog centra na Zlatiboru, dok francuska oprema za žičaru čeka na početak montaže.

Komentari (8)
Pogledajte sve

@miami,

nema mržnje kod komšija , samo ljubav.

VUČIĆ OPLEO PO HRVATSKOJ: ‘To je mjesto povampirenja ustaške ideologije! Srbin više neće u jamu!’

Ako ti je u srbiji lijepo tamo ostani a nemoj nas daviti sa državom u kojoj je s’ranje bar duplo veće nego u Lijepoj Našoj.

…nezrela djeca….pa, kako biste Vi funkcionirali bez mržnje ? Znate li – kako je dobro
živjeti bez mržnje prema drugim ljudima?….Pa , protiv koga bi ja tamo imala šta protiv?

servi su oduvijek htjeli tuđe pa tako i naša miami! Problem je što je srbija fašistička zemlja…

@miami,

šta nisi ostala tamo u srbiji kada ti je tamo tako lijepo.

New Report

Close