Na tržištu električne energije u regiji više od sto opskrbljivača

Autor: Poslovni dnevnik , 05. siječanj 2015. u 09:57
U Srbiji državni EPS zasad ima najbolju cijenu/FOTOLIA

Srbija ima 80 opskrbljivača, u BiH 24, ali se ne očekuje da će veći broj građana tražiti promjenu opskrbljivača električnom energijom.

Građani u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori od 1. siječnja 2015. godine mogu odlučiti od koga će nabavljati struju jer je tržište električne energije u potpunosti otvoreno i za tu kategoriju potrošača, nakon što je ranijih godina tržište liberalizirano za veće i manje poslovne potrošače.

U Bosni i Hercegovini građani su dosad električnu energiju kupovali od opskrbljivača ovisno od mjesta stanovanja, a to su Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB i Elektroprivreda RS-a, ali sada će imati više mogućnosti. "U BiH su 24 opskrbljivača dobili dozvole da prodaju struju kupcima, a građani će moći izabrati najbolju ponudu. Naše je mišljenje je da se neće puno toga promijeniti, prema anketi koju smo napravili, građani uglavnom planiraju ostati kod svog trenutnog opskrbljivača", rekao je za Al Jazeeru Hamid Mehinović iz Energisa, centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske učinkovitosti.

Među kompanijama koje imaju dozvolu za opskrbu električnom energijom devet ih je sa sjedištem u Sarajevu, tri u Mostaru, jedna je iz Zenice i jedna iz Tešnja.U Srbiji ima čak 80 opskrbljivača električnom energijom, ali i u toj zemlji tvrde da se neće dogoditi ništa radikalno. "Promjena opskrbljivača električnom energijom može se isplatiti samo potrošačima koji imaju veću potrošnju, oko 2000 kilovatsati mjesečno", kaže Željko Marković iz Elektroprivrede Srbije.

"Za sada EPS ima najpovoljniju cijenu i sumnjam da će netko drugi pokušati nabavi struju i ponuditi po povoljnijoj cijeni od EPS-ove", kaže Jelica Putniković iz Balkan Magazina. S druge strane i NIS planira ove godine razviti trgovinu električnom energijom u zemljama u regiji. U Crnoj Gori postoje dva opskrbljivača električnom energijom, Montenegro bonus, koji opskrbljuje Kombinat aluminija, a Elektroprivreda CG sve ostale, dok je u Makedoniji devet registriranih opskrbljivača električnom energijom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close