Na izvozu guma za automobile zaradili 488 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2016. u 15:01
Na posljednji natječaj za primanje 400 radnika u Tigar Tyres, prijavilo se više od 7000 zainteresiranih/Thinkstock

Najuspješniji proizvođač proizvoda od gume u Srbiji je Tigar Tyres u vlasništvu svjetskog proizvodnog diva Michelina.

S izvozom vrijednim gotovo 500 milijuna dolara u 2015. godini, srpska industrija gumenih proizvoda zauzela je visoko drugo mjesto na popisu izvoznika, odmah iza automobilske industrije. Najveći dio tog izvoznog kolača ostvarile su kompanije koje proizvode auto gume, pirotski Tigar Tyres, kruševački Trayal i Mitas iz Rume, ali sve značajniju ulogu igraju i proizvođači gumene obuće poput Tigra, te prijenosnih traka kao što je Vulkan protektor iz Apatina, pišu Večernje novosti.

Svi hoće u Tigar
U 2015. srpska industrija gumenih proizvoda izvezla je robe u vrijednosti 488 milijuna dolara, najviše auto guma. "Industrija proizvoda od gume ima vrlo solidan razvojni potencijal. Svi značajniji kapaciteti u rukama su stranih investitora. Proizvodnja vanjskih i unutrašnjih guma za sve vrste vozila uvjerljivo je najrazvijeniji sektor i ima širi značaj. Udio srpskog izvoza u svjetskom izvozu auto guma iznosi oko 0,5%, što ga komparativno ubraja vjerovatno među najuspešnije srpske izvozne proizvode", kaže Petar Stanković, iz Udruženja za gumarsku industriju PKS-a.

Najuspešnija gumarska kompanija u Srbiji je Tigar Tyres u vlasništvu svjetskoj proizvodnog diva Michelina. Zbog iznadprosječnih plaća koje dobiva oko 3000 radnika, radno mjesto u toj tvornici je kao dobitak na sportskoj kladionici za brojne nezaposlene građane Pirota, navode Večernje novosti. Kako list neslužbeno doznaje, na posljednji natječaj za primanje 400 radnika, prijavilo se više od 7000 zainteresiranih, koji ovih dana polažu razne testove. Dobro poslovanje omogućilo je stalno investiranje u nove tehnologije, poput nedavno otvorenog pogona Valjaonice, koji se prostire na 29.000 četvornih metara, na pet etaža. Tim suvremenim pogonom, s najnovijim sustavom prijenosnih traka, zaokružen je investicijski ciklus vrijedan 215 milijuna eura, a u posljednje tri godine u Pirotu je ukupno investirano oko 300 milijuna eura.

Tako je puštanjem u rad novog pogona Tigar povećao kapacitet sa osam na dvanaest milijuna guma za vozila godišnje, što je dovoljno za potrebe tržišta, ali i pričuvu od oko 2,4 milijuna automobila. Prije puštanja u rad Valjaonice, izvoz je desegnuo vrijednost od 295 milijuna eura, a sada je projektiran na 360 milijuna eura godišnje. Više od 90% guma koje se proizvedu u Pirotu plasira se na tržišta srednjoeuropskih zemalja, Zajednice neovisnih država, Bliskog istoka i Afrike.

Ispunili obećanja
I drugi veliki proizvođač srpske industrije proizvoda od gume Trayal u vlasništvu je inozemne kompanije, američkog Cooper Tirea, a privatizacija tvrtke je za razliku od mnogih drugih u Srbiji bila više nego uspješna, navode Večernje novosti. Obećanja menadžmenta kompanije Cooper Tire o značajnom povećanju proizvodnje kada je tvornica u Kruševcu službeno otvorena u ožujku 2012. godine obistinila su se. Već u 2012. proizvedeno je milijun guma, u 2013. čak 1,5 milijuna, dok je prošle godine ostvarena proizvodnja od čak 1,9 milijuna komada. Samo tijekom 2014. izvezeno oko 95% proizvodnje i to u EU i SAD. "Obujam proizvodnje porastao je 26% u razdoblju od 2013. do 2015. godine, a zabilježen je i rast od 90% u proizvodnji budući da smo kupili tvornicu i time gotovo udvostručili kapacitete", kažu u kompaniji Cooper Tire. 

Komentirajte prvi

New Report

Close