Moskva zove Beograd da se priključi Turskom toku

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2017. u 22:00
Predsjednici Vladimir Putin i Aleksandar Vučić u Moskvi dogovorili nove količine plina za Srbiju

Rusija gotovo u potpunosti osigurava isporuke plina Srbiji i potrošnja je ove godine povećana na više od dvije milijarde prostornih metara.

Srbija je, čini se, riješila dvojbu koja se posljednjih mjeseci provlačila kroz medije, oslikavajući borbu interesnih skupina za srpsko tržište plinom.

Jedna strana, koja je sada očito prevagnula, zagovarala je nastavak i proširenje suradnje s Rusijom, dok je druga pokušavala uvjeriti srpsku javnost u prednosti povezivanja s američkim plinskim projektima u regiji.

Omogućen reeksport plina
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, otputovao je u Moskvu, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon čega više ne bi trebalo biti nedoumica u vezi s opskrbom plinom. U Moskvi su, naime, potpisani sporazumi o trgovini, turizmu, socijalnoj sigurnosti, modernizaciji gospodarstva, proizvodnji visokotehnoloških proizvoda, ali i onaj najvažniji – o isporukama ruskog plina, javlja Politika.

"Rusija gotovo u potpunosti osigurava isporuke plina Srbiji i potrošnja je ove godine povećana na više od dvije milijarde prostornih metara godišnje, a do 2022. godine porast će na 3,5 milijardi. Srbija može postati važna karika u transportu plina. Razmatra se sudjelovanje srpskih partnera u projektu koji realizira Gazprom, izgradnji nove trase za isporuku energenata, plinovodu Turski tok", rekao je Putin. Rusija i Srbija potpisale su dokument kojim je Srbiji omogućen reeksport ruskog plina. Ruski Gazprom će 2018. godine povećati isporuke prirodnog plina Srbiji za 15 posto, navodi se iz Kremlja.

Sami grade plinovod
Prije puta u Rusiju Vučić je rekao da je plin potreban Srbiji "i od presudnog je značaja za reindustrijalizaciju zemlje, za napredak gospodarstva, radna mjesta i za bolji životni standard građana". "Gledamo kako riješiti problem, jer poslije 2019. nitko ne može znati hoćemo li moći preuzimati plin na Beregovu kao što smo mogli, a zna se što je rekao predsjednik Vladimir Putin o prolasku plina kroz Ukrajinu", rekao je Vučić za RTS. 

Srpska će strana, dodao je Vučić, gledati kako i na koji način će preuzeti plin koji će dolaziti preko Turske u Bugarsku, ili na druge načine do Bugarske. "Mi smo o tome razgovarali s Europskom komisijom, oni su nam donirali 49,5 milijuna eura za plinsku interkonekciju s Bugarskom, ali ovo je drugo pitanje", rekao je Vučić, objašnjavajući da Srbija mora sama napraviti plinovod, da bi preuzimala i transportirala plin do Mađarske, ali i do zemalja bivše Jugoslavije. U sklopu plinske strategije Srbije u planu je i proširenje skladišta plina u Banatskom Dvoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close