Mobitel iz noćne more ‘spalio’ Samsungu 14,3 milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2016. u 14:03
Od Galaxy Note 7 očekivalo se da nastavi niz uspjeha nakon Galaxy S7 koji je predstavljen u ožujku/REUTERS

Objava Samsunga uslijedila je nakon što je američki regulator zabranio unos Galaxy Note 7 u zrakoplove.

Cijena dionice Samsung Electronicsa pala je u ponedjeljak na najnižu razinu u gotovo dva mjeseca nakon što je taj tehnološki div tijekom vikenda po prvi puta u svojoj povijesti poručio korisnicima da isključe i vrate nove Galaxy Note 7 pametne telefone zbog baterija koje se mogu zapaliti. Cijena Samsungovih dionica pala  je više od šest posto, na najnižu razinu od 12. srpnja. Ujedno, to je jedan od najoštrijih dnevnih postotnih padova u više od četiri godine.

Poražavajuće upozorenje
Tako je izbrisano oko 15,9 bilijuna wona (14,3 milijardi dolara) tržišne kapitalizacije te južnokorejske kompanije nakon što su upozorenja regulatora i zrakoplovnih kompanija diljem svijeta povećala strah za budućnost novog pametnog telefona te kompanije. Podsjetimo, prošloga četvrtka američki regulator za sigurnost civilnog zračnog prometa zabranio je da se Galaxy Note 7 unosi u zrakoplove zbog opasnosti od požara. Za Samsung poražavajuće istovjetno upozorenje izdalo je nekoliko zrakoplovnih kompanija.K tome, američka Komisija za sigurnost potrošača također je izdala upozorenje o Samsungovu telefonu nakon što je od puštanja u prodaju prošlog mjeseca zabilježeno čak 30-ak slučajeva zapaljenja.

 

808,7milijuna

dolara dobiti izgubit će Samsung u trećem tromjesečju

"Neki su na početku govorili da bi Galaxy Note 7 mogao postati najbolji pametni telefon u povijesti, no sada bi mogao postati najgori u povijesti", rekao je analitičar iz tvrtke IBK Securities Lee Seung-woo, predviđajući slabu prodaju u četvrtom tromjesečju. Analitičari ističu da bi opoziv mogao torpedirati prodaju Galaxy Note 7 i imati trajan utjecaj na brend kompanije vrijedan 211 milijardi dolara, što bi moglo ugroziti oporavak tržišnog udjela kompanije prema konkurentima kao što je Apple.

Naime, prije opoziva svoje perjanice Samsung je bilježio snažan povratak među najprofitabilnije proizvođače mobitela na svijetu. Krunu završetka dvogodišnjeg razdoblja pada prihoda od prodaje mobitela korejski je div zabilježio 23. kolovoza kada se cijena dionice zaustavila na rekordnoj razini od 1,69 milijuna wona, odnosno 1518,5 dolara. Od te razine dionica je do sada izgubila 13,5 posto. Samsung je do sada prodao 2,5 milijuna spornih mobitela koje treba zamijeniti.

Prema predviđanjima analitičara, zbog zamjene kompanija bi mogla izgubiti 4,5 milijuna dolara prihoda. Reuters piše kako su analitičari japanske banke Nomura snizili procjene Samsungove operativne dobiti u trećem tromjesečju za 808,7 milijuna dolara na 2,7 milijardi dolara. "Čak i ako Samsung pusti u prodaju Galaxy Note 7 sa novim baterijama, on se neće tako dobro prodavati kao u početku", ističe  Greg Roh iz HMC Investmentsa. "Dugoročno, to će stajati Samsung značajnog ulaganja u marketing kako bi osigurao da budući modeli mogu prebroditi probleme Galaxy Notea", dodao je Roh.  

Nejasan problem
Za sada još nije jasan problem s baterijama. Dok se to ne riješi, na burzi pada vrijednost i dobavljača opasnih baterija, tvrtke Samsung SDI. U ponedjeljak je cijena njegovih dionica pala šest posto, kao i "velikom bratu". Inače, Samsung Electronics je objavio da će poboljšani – i nezapaljivi – Galaxy Note 7 biti dostupan od 19. rujna. No, šteta je već učinjena. Podsjetimo, Galaxy Note 7 trebao je nastaviti niz uspjeha nakon što je tržište odlično prihvatilo Galaxy S7 koji je predstavljen u ožujku. Zahvaljujući njemu, Samsung – inače najveći proizvođač mobitela na svijetu – počeo je vraćati izgubljeni tržišni udjel, a u drugom tromjesečju zabilježen je i prvi rast dobiti u segmentu mobilnih telefona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close