Mlaki tempo zapošljavanja u SAD-u u kolovozu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. rujan 2013. u 16:18
Thinkstock

Ukupno je u prošlom mjesecu bez posla bilo 11,3 milijuna Amerikanaca.

Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama posustalo je u kolovozu, pokazali su danas objavljeni podaci vlade u Washingtonu, prigušujući izglede da središnja banka već ovog mjeseca počne ukidati monetarne poticaje za gospodarstvo.

U prošlom je mjesecu u SAD-u neto otvoreno 169 tisuća novih radnih mjesta, izvijestilo je danas ministarstvo rada. Ujedno su naniže revidirali podatke za srpanj i lipanj, koji sada pokazuju da je neto otvoreno 74 tisuće radnih mjesta manje nego što se dosada procjenjivalo.

Dodatnu sjenu na tempo zapošljavanja baca i podatak da je u privatnom sektoru neto otvoreno 152 tisuće novih radnih mjesta. Paralelno je pojačano zapošljavanje u javnom sektoru, gdje ih je otvoreno 17 tisuća, u odnosu na samo tisuću u prethodnom mjesecu.

Stopa nezaposlenosti kliznula je pak na 7,3 posto, sa 7,4 posto koliko je iznosila u srpnju, zbog pojačanog smanjenja broja radno sposobnih građana.

Ukupno je u prošlom mjesecu bez posla bilo 11,3 milijuna Amerikanaca.

Postavlja se pitanje je li tempo zapošljavanja dovoljan da središnja banka već ovog mjeseca počne ukidati monetarne poticaje za gospodarstvo. Upravo je zapošljavanje jedan od ključnih kriterija za tu odluku a u Fedu priželjkuju stabilan oporavak i zapošljavanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close