Mito i ples u krilu za veću prodaju ‘heroina za slonove’

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2019. u 08:00
John Kapoor osnovao je Insys Therapeutics 1990. godine/REUTERS

John Kapoor i skupina direktora među kojima je bila i bivša striptizeta podmićivali su liječnike da propisuju lijek Subsys.

Borba američkih vlasti protiv zlouporabe lijekova protiv bolova – poznatija i kao opioidna kriza – rezultirala je prvom presudom čelniku farmaceutske kompanije zbog sustavnog podmićivanja liječnika.

Kako navode američki mediji, krajem prošloga tjedna John Kapoor, osnivač i direktor kompanije Insys Therapeutics proglašen je krivim na saveznom sudu u Bostonu za urotu stvaranja mreže liječnika koji su podmićivani da bi reklamirali lijek Subsys. 

Sto puta jači od morfija
Liječnici su Subsys najčešće prepisivali pacijentima kojima takva terapija uopće nije bila potrebna. Radi se o lijeku u obliku spreja na bazi fentanila, spoja koji je stotinu puta snažniji od morfija, a kolokvijalno je poznat i kao "heroin za slonove". Uz Kapoora, krivima je proglašeno i četvoro njegovih suradnika u kompaniji – Michael Gurry, Richard Simon, Sunrise Lee i Joseph Rowan.

Svima prijeti do 20 godina zatvora. John Kapoor, američki poslovni čovjek indijskog podrijetla, uhićen je 2017. godine, istoga dana kada je predsjednik Donald Trump proglasio opioidnu krizu nacionalnim problemom. Podsjetimo, te je godine zbog zlouporabe lijekova protiv bolova umrlo 47.000 Amerikanaca. Kapoor je Insys Therapeutics osnovao 1990. godine, a tijekom godina kompanija je postala farmaceutski div vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Vrhunac burzovne vrijednosti kompanija je dosegla u listopadu 2000. godine kada je dionica vrijedila gotovo 550 dolara. Danas je cijena manja od pet dolara. Forbes je 2018. procijenio Kapoorovo bogatstvo na 1,8 milijardi dolara. Tijekom suđenja od 10 tjedana Kapooru i njegovoj skupini stavljalo se na teret plaćanje liječnika da govore na lažnim marketinškim događanjima i promoviraju Subsys. U sudnici je prikazan i rap spot koji je kompanija napravila za svoje zaposlenike, a koji pokazuje načine poticanja prodaje lijeka.

Šef nije znao
Tužitelji su skupinu optužili i za dovođenje u zabludu osiguravateljnih kompanija koje su nevoljko plaćale troškove liječenja Subsysom. Naime, Insys Therapeutics je uvjeravao osiguravatelje u nužnost i opravdanost propisivanja terapija svojim lijekom. Valja naglasiti kako je Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila Subsys 2012. godine, ali samo za ublažavanje bolova oboljelima od karcinoma.

Kapoorov odvjetnički tim koji predvodi Beth Wilkinson nije osporavao da je Insys plaćao liječnike, ali su tvrdili da je Kapoor smatrao kako se radi o zakonskim naknadama za stručne rasprave o Subsysu.

Teza je odvjetnika da Kapoor nije znao za "dogovore sa strane" o čemu ga nije obavijestio Alec Burlakoff, bivši potpredsjednik kompanije za prodaju. Burlakoff je priznao krivnju za sudjelovanje u uroti te je kao svjedok tužiteljstva svjedočio protiv Kapoora i skupine dojučerašnjih suradnika.  Svjedoci su tvrdili i da je Sunrise Lee, regionalna direktorica prodaje i bivša striptizeta, jednog liječnika u Chicagu počastila plesom u krilu kako bi ga nagovorila na prepisivanje Subsysa.    

Komentirajte prvi

New Report

Close