Mirko Tuš napušta vrh tvrtke, zamijenit će ga sin Andraž

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2019. u 22:00
Mirko Tuš

Prvu trgovinu Mirko i njegova supruga Tanja Tuš otvorili su prije 30 godina, a danas grupa Tuš ima više od 3100 zaposlenika.

Mirko Tuš, osnivač grupe Tuš, predao je svoje vodeće mjesto u kompaniji sinu Andražu Tušu i odlazi u mirovinu gdje će se potpuno posvetiti dugotrajnom oporavku nakon teške ozljede kralježnice, koju je zadobio u teškoj nesreći. 

Time završava duga era u slovenskoj maloprodaji, u kojoj je kompanija Tuš igrala jednu od vodećih uloga. Tek prošle godine trgovački lanac Hofer prestigao je Tuš po tržišnom udjelu i zauzeo treće mjesto u Sloveniji. Prvu trgovinu pod nazivom Tuš Mirko i njegova supruga Tanja, otvorili su prije 30 godina. Danas, Grupa Tuš ima više od 3100 zaposlenika.

Problemi s tužiteljstvom
Njihova prodajna mreža sastoji se od 100 trgovina i supermarketa, drugog po veličini lanca lijekova u zemlji sa 42 poslovnice, šest Tush Cash & Carry prodajnih mjesta, online trgovine za poslovne korisnike Tush Cash & Carry i četiri Tuš Planeta, koji ukupno imaju više od tri milijuna kupaca mjesečno.  Jasno je da Mirko Tuš ne odlazi samo zbog liječenja. Kako podsjećaju Finance, njegovo povlačenja prije nekog vremena već su zahtijevale banke vjerovnici, koje su tada potraživanja od prezadužene grupe počela, uz popust, prodavati tvrtki Alfi (koja pripada grupi KF Finance) i britanskom fondu Anacap.

Neposredno prije kraja prošle godine NLB je prodala potraživanja prema Tušu, a Alfi je stekao više od trećine celjske grupe. Nisu to jedini problemi Mirka Tuša. Slovenska Financijska uprava (Furs) na vlasničkom udjelu Mirka Tuša u Tuš Holdingu, koji je jedini vlasnik Engrotuša, upisala je založno pravo kako bi osigurala ispunjenje porezne obveze u iznosu od 6,53 milijuna eura. Time mu je također zabranjeno raspolaganje tim poslovnim udjelom.

Posljednjih godina Mirko Tuš također je pod nadzorom policije i tužiteljstva, među ostalim u slučaju Tušmobil. Tereti ga se zbog davanja mita u slučaju dodjeljivanja radijskih frekvencija za mobilnu telefoniju. Prema pisanju slovenskih medija, osumnjičen je da je podmitio bivšeg čelnika Državne agencije za elektronske komunikacije (APEK) Tomaža Simoniča.  Tuš je navodno Simoniču dao stan u Piranu u zamjenu za dodjeljivanje radijske frekvencije po hitnom postupku.

Usto, Mirka Tuša istražuju u slučaju spornog prijenosa robnih marki Tušmobila. Iako su se lani pojavile informacije da je Tuš Holding pod pritiskom banaka podnio tužbu protiv Mirka Tuša za otplatu zajmova od oko 26 milijuna eura, tvrtka to opovrgava i kaže da nije podnijela tužbu protiv jedinog dioničara za otplatu kredita, jer do sada niti jedna strana nije prekršila ugovorne uvjete.  Zajam nikada nije otpisan, a poduzeće još uvijek ima potraživanje prema dioničaru, koji je dužan nadoknaditi ga. Tuš Holding je također naglasio da je Tuš Grupa u posljednjih deset godina platila bankama 300 milijuna eura.

Bio je direktor marketinga
Mirkov sin Andraž Tuš stekao je iskustvo u Tuš grupi kao direktor marketinga, uspostavio je održivu strategiju tvrtke te se usredotočio na tehnološki razvoj tvrtke. Andraž Tuš će, objašnjavaju iz kompanije, ostvarivati dugoročnu strategiju Tuš Grupe, koja je u potpunosti usmjerena na najvažniju djelatnost, odnosno trgovinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close