Milijuni Indijaca teško se nose s računima u banci

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. studeni 2016. u 21:59
Pohrlili su u banke i ispraznili bankomate kojima mnogi ne vjeruju/REUTERS

Novčanice od 500 i 1000 rupija su sada proglašene nevažećima i moraju se predati u banke na račune, što je mnogima nepojmljivo.

Indija je gotovo paralizirana zbog odluke premijera Narendre Modija da se iz upotrebe povuku novčanice od 500 i 1000 rupija kako bi se ublažila sveprisutna korupcija, prijevare i siva ekonomija.

Građani su pohrlili u banke gdje do kraja godine moraju pohraniti novčanice kojih je, prenosi Reuters državne službe, oko 22 milijarde i čine 86% svih u optjecaju. Za taj novac moraju otvoriti račune, a za dizanje s računa koristit će bankomate. "Kvaka" je u tome što je država bankama ograničila iznos koji mogu građanima dati preko bankomata, a računi na kojima je više od 250.000 rupija (oko 3600 dolara) bit će pod prismotrom poreznika.

 

90 posto

transakcija u Indiji se provodi u gotovini, a najviše je malih banknota

U državi s više od milijardu stanovnika, od kojih velika većina poznaje, ako je ikad i vidjela, novac samo "na ruke", bez računa, to je izazvalo šok, budući da na gotovinu otpada oko 90 posto transakcija. Bankomati su od proglašenja novčanica od 500 i 1000 "ilegalnima" već tri tjedna uglavnom prazni pa postaje upitno što se dobiva s novim mjerama.  Modiju je namjera bila da kontrolom nad bankovnim računima poveća i naplatu poreza koja se sad provodi nad jedva jedan posto stanovništva, a što bi dalo i zamah najbrže rastućoj velikoj svjetskoj ekonomiji, premda tek s petinom BDP-a per capita od kineskog.

S priljevom od 250 milijardi dolara, koliko su teške novčanice koje moraju biti zamijenjene, ojačat će i bankovni sustav, koji grca u dugovima, smatra Vlada. No, situacija na terenu pokazuje da brojnim radnicima, milijunima, plaće kasne, a poduzetnici koji su dosad opstajali zahvaljujući neplaćanju poreza postaju – nekonkurentni i gase se. Analitičari Ambit Capitala procjenjuju da će indijski rast usporiti 0,5 posto do ožujka 2017., i na godišnjoj razini iznositi 3,5 posto, niže od prognoziranih 6,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close