Merkel spušta tenzije Lufthanse i sindikata

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. prosinac 2015. u 21:59
Angela Merkel/REUTERS

Uprava želi unaprijediti učinkovitost rezanjem troškova, radnici to ne žele.

Iako njemačka kancelarka Angela Merkel rijetko intervenira u radne sporove, u Lufthansine dugotrajne sukobe sa sindikatima ipak se odlučila umiješati.

Naime, nakon višemjesečnih isprekidanih štrajkova Lufthansina osoblja uzrokovanih unutrašnjim sukobima radnika i poslodavaca Merkel je Lufthansu pozvala na pronalazak razumna rješenja. Lufthansa rezanjem troškova pokušava unaprijediti učinkovitost kompanije i po profitu se približiti niskotarifnim konkurentskim avioprijevoznicima poput Ryanaira. Zaposlenici su otvoreno nezadovoljni Lufthansinom upravom na čelu s izvršnim direktorom Carstenom Spohrom koji se Lufthansinu osoblju zamjerio metodama kojima nastoji povećati profit kompanije.  

U srijedu je najavljen novi sastanak sa sindikatom kabinskog osoblja do kojeg je došlo nakon najduljeg štrajka u povijesti ove zrakoplovne kompanije u trajanju od sedam dana prisilivši kompaniju time na otkazivanje 4,679 letova ili 22 posto ukupnog broja letova. Cilj sastanka je finalizacija pregovora o kolektivnim ugovorima koji pokrivaju plaće i beneficije. Kako prenosi The Financial Times, Lufthansa se s nizom štrajkova suočava zbog najava rezanja troškova koji uključuju promjenu uvjeta odlaska u prijevremenu mirovinu i povećanja plaća, odnosno seta mjera koje se provode u sklopu restrukturiranja kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close