Merkel: Bolja kontrola rusko-ukrajinske granice ključ je mira

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. kolovoz 2014. u 15:49
Foto: Reuters

Merkel je posjetila Kijev pred sastanak idući tjedan ruskog i ukrajinskog predsjednika koji se smatra dobrom prilikom za mirovni sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u subotu da kriza u Ukrajini može biti riješena samo ako se poboljša kontrola ukrajinsko-ruske granice preko koje, kako tvrdi Zapad, Rusija šalje oružje ukrajinskim separatistima.

Merkel je posjetila Kijev pred sastanak idući tjedan ruskog i ukrajinskog predsjednika koji se smatra dobrom prilikom za mirovni sporazum.

"Za uspjeh su potrebne dvije strane. Ne možete postići mir sami. Nadam se da će razgovori s Rusijom biti uspješni", kazala je Merkel.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi se sastati u utorak na regionalnom summitu u Minsku.

"Planovi su na stolu… sada trebaju slijediti djela", istaknula je Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka s Porošenkom.

Poručila je da je potreban prekid vatre, ali i kao glavnu zapreku istaknula slabu kontrolu granice duge gotovo dvije tisuće kilometara.

Predložila je da se Moskva i Kijev dogovore da granicu prati OESS.

Porošenko je sugerirao da ima prostora za dogovor.

"Ukrajinska strana i naši europski partneri učinit će sve što je moguće kako bi se postigao mir – ali ne po cijenu suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine", rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close