Megaministarstvo oduševilo britanske industrijalce

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2016. u 22:00
Greg Clark, novi ministar gospodarstva, energetike i industrijske strategije/REUTERS

May je odlučila spojiti resore gospodarstva i energetike te mu dala i prefiks industrijske strategije koja je do sada bila zanemarena.

Zaokret vlade premijerke Therese May prema industrijskoj politici vidljiv kroz formiranje posebnog ministarstva oduševio je britanske poslodavce. Prema navodima Guardiana, industrijalci su toplo pozdravili odluku May da se prijašnja ministarstva gospodarstva i energetike spoje u jedan resor.

No, novom ministarstvu dodan je i još jedan prefiks, pa je puni naziv ministarstvo gospodarstva, energetike i industrijske strategije. Na čelu tog resora May je odabrala Grega Clarka, bivšeg ministra lokalne samouprave. Clark je prije ulaska u politiku 2005. radio u konzultantskoj kući Boston Consulting Group u koju je došao s BBC-a. Clark je ustvari zamijenio dosadašnjeg ministra gospodarstva i inovacija Sajida Javida koji je preuzeo Clarkov resor.

Analitičari ocjenjuju kako se iz tog poteza može iščitati novi ekonomski pravac konzervativne vlade s obzirom da Javid, inače bivši investicijski bankar, nije smatrao kako je industrija posebno važan segment gospodarstva. Da će se stvari u tom pogledu promijeniti pokazuju i prve Clarkove izjave kako mu je zadatak "predstaviti sveobuhvatnu industrijsku strategiju". Udruga proizvođača EEF promjene u vladi je ocijenila kao "novu, ozbiljnu svrhu" dok je Konfederacija britanske industrije CBI istaknula kako već dugo pozivaju vladu da se pozabavi industrijskom strategijom.

Iz CBI-a su istaknuli kako je industrijska strategija potrebna kako bi potaknula inovacije i investicije. Novo ministarstvo pozdravio je i Jürgen Maier, šef britanske podružnice njemačkog Siemensa. No, Grega Clarka ne čeka lagan posao. Prvi će mu zadatak biti rješevanje vrlo vrućeg krumprira, a to je sudbina britanske industrije čelika koja je zbog jeftinije konkurencije s Istoka praktički na aparatima. Drugi važan zadatak bit će donošenje odluke o gradnji novog reaktora nuklearke Hinkley Point. 

Komentirajte prvi

New Report

Close