McDonald’s u glavnome gradu već ima više od 40 prodajnih mjesta, ali ovdje su im rekli – ne

Autor: Poslovni.hr/H , 02. kolovoz 2019. u 09:02
FOTO: GettyImages

Talijansko ministarstvo kulture u srijedu je zabranilo izgradnju McDonald’sova restorana brze hrane blizu Karakalinih termi izgrađenih između 212. i 216. godine za vrijeme vladavine cara Karakale, a rimska gradonačelnica Virginia Raggi istaknula je da se “rimski kulturni spomenici moraju zaštititi”.

Ministar kulture Alberto Bonisoli svoju je odluku objavio na Facebooku nakon što je općinska uprava oštro prosvjedovala protiv mogućnosti da se na području arheološke zone s termama iz 3 stoljeća poslužuju hamburgeri i prženi krumpirići. 

"Uz pomoć ministra kulture spriječit ćemo izgradnju objekta s brzom hranom na području Karakalinih termi. Rimski kulturni spomenici moraju se zaštititi", napisala je gradonačelnica Raggi na Twitteru nakon Bonisolijeve najave.

Površina Karakalinih termi u 3. stoljeću je iznosila oko 25 hektara, a sama zgrada je bila dugačka 228 m, široka 116 i visoka 38,5 m te je istodobno mogla primiti 1600 kupača. Osim kupanja, posjetiocima su na rasploganju bile i dvije javne knjižnice, jedna s latinskim, druga s grčkim tekstovima.

McDonald's u glavnome gradu Italije već ima više od 40 prodajnih mjesta. Neka od njih nalaze se blizu znamenitosti poput Piazze Navone, podno Španjolskih stuba i pokraj Vatikana.

Godine 1986. talijanski intelektualci i tv-zvijezde uzalud su se pokušali izboriti za zabranu otvaranja prvog McDonald'sa podno Španjolskih stuba, nazivavši taj čin uvredom za tradicionalnu talijansku kulturu hrane.

Kada je posrijedi izgradnja novog objekta blizu Karakalinih termi, talijanski mediji pišu da bi se on trebao prostirati na oko 800 četvornih metara. Treba istaknuti da je za izgradnju bilo kakvoga novog zdanja potrebno zadovoljiti stroge kriterije konzervatora. 

Bivši vrtni centar na čijem je mjestu predviđena izgradnja novog McDonald'sa smješten je na potezu između termi i drevnih Aurelijanovih zidina, nekoliko stotina metara od rimskoga Koloseja i Circusa Maximusa.

Po podacima s internetske stranice statista.com, Italija je prošle godine s 578 McDonald'sovih restorana bila na četvrtome mjestu po njihovu broju u Europskoj uniji. Ispred Italije su još samo Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close