Mali dioničari Telekoma bez dividende do 2022.

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2019. u 07:34
Bez dividende ostat će i država kao vlasnik 58% dionica kompanije/Srđan Ilić/PIXSELL

Zaduženost srpske telekomunikacijske kompanije zbog kupovine više kabelskih operatera porasla je na 770 mil. eura.

Oko 4,8 milijuna građana Srbije, koji su dobili besplatne dionice Telekom Srbije ove godine neće dobiti niti dinar od dividende, po osnovu dobiti iz 2018. godine, piše NIN.

Beogradski tjednik navodi, pozivajući se na izvore bliske vladi i upravi Telekoma, da isplate neće biti niti sljedeće, "a vjerovatno i 2021. godine". NIN tvrdi da će teško biti uvjeriti male dioničare kako postoji neki drugi razlog za neisplaćivanje dividende od onog da je "njihov" novac potrošen na kupovinu Technologyja, Radijus Vektora, AVcoma i još nekoliko manjih kabelskih operatora.

Ništa dok ne smanje dug
Za njihovu je kupovinu do sada najprofitabilnija državna kompanija krajem prošle i početkom ove godine izdvojila više od 300 milijuna eura. Tjednik dodaje da će i država, kao većinski vlasnik, koja ima 58% dionica, ove godine ostati bez 4-5 milijardi dinara, jer je Telekom godinama uplaćivao dio dobiti u državni proračun.

 

300 mil.

€ izdvojio je Telekom za akviziciju kabelskih operatera

Svjesni da je zaduženost Telekoma zbog akvizicija u relativno kratkom roku udvostručena, u vladi su odustali od zahtjeva da Telekom više od pola ostvarene dobiti uplati državi, navodi NIN. Također, strategija je da se sljedećih nekoliko godina ne isplaćuje dividenda, dok se dug ne smanji na podnošljivu razinu. 

Novi investicijski ciklus
Konsolidirani neto dug sada iznosi oko 770 milijuna eura. Tjednik objašnjava da je s predstavnicima vlade i Ministarstva financija sve unaprijed dogovoreno i da su bilo kakva iznenađenja na Skupštini dioničara 26. lipnja isključena.

Telekom Srbija objašnjava da je pred velikim investicijskim ciklusom u sljedeće dijve godine, i da je "logičan način poslovanja svuda u svijetu da se dividende ne isplaćuju", već da se dobit investira u razvoj i povećanje vrijednosti kompanije. U odgovoru NIN-u, Telekom tvrdi da kupovina kabelskih operatora nije negativno utjecala na ostvareni rezultat i da su, iako je neto dug porastao na 30,4 posto, i dalje među najmanje zaduženim telekomunikacijskim kompanijama na svijetu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close