Male su šanse da će LVMH ‘doručkovati kod Tiffanyja’

Autor: Tomislav Pili , 28. listopad 2019. u 22:00
U Tiffanyju navodno važu ponudu već 20-ak dana/REUTERS

Ponudu od 120 dolara po dionici koja kompaniju vrednuje na 14,5 milijardi dolara u Tiffanyju smatraju podcjenjivačkom.

Iznenađujuću ponudu najveće svjetske kompanije u industriji luksuza američki draguljar Tiffany najvjerojatnije će odbiti. Francuski proizvođač luksuzne robe Louis Vuitton Möett Hennessy (LVMH) objavio je u ponedjeljak da preliminarno pregovara o preuzimanju Tiffanyja napominjući da uspjeh razgovora nije zagarantiran.

Najveća akvizicija
LVMH je dostavio ponudu za Tiffany početkom mjeseca, ali poznata američka kompanija nije odmah odgovorila, kazao je u nedjelju za AFP izvor blizak pregovorima. Prema drugom izvoru, LVMH je za Tiffany ponudio 14,5 milijardi dolara. Na kraju trgovanja u petak tržišna vrijednost američke tvrtke iznosila je 11,9 milijardi dolara. "Što se tiče glasina koje su se u posljednje vrijeme pojavile na tržištu, grupa LVMH potvrđuje da je započela preliminarne razgovore o mogućoj suradnji s Tiffanyjem", stoji u priopćenju francuske kompanije.

Bude li realizirana, akvizicija će se svrstati među najveće u povijesti francuske grupe, vodećeg proizvođača luksuzne robe u svijetu čija paleta proizvoda kroz brendove Fendi, Christian Dior, Givency i Veuve Cliqout uključuje odjeću, ali i vino, parfeme i kozmetiku. Tiffany bi značajno ojačao poziciju francuske kompanije u sektoru nakita. Njegov brend Bvlgari, kupljen 2011. godine za 5,2 milijarde dolara, konkurira Cartieru i Van Cleef & Arpelsu, koji su u vlasništvu švicarske grupe Richemont.

No, Tiffany ima potencijal širenja i u satove što bi povećalo LVMH-ovu bazu s kupcima koji si ne mogu priuštiti skuplji brend Bvlgari. Vijest o razgovorima LVMH-a i Tiffanyja objavljena je nakon što je vlasnik francuske kompanije, najbogatiji Europljanin Bernard Arnault zajedno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovom kćeri Ivankom otvorio tvornicu Louisa Vuittona na jugu Teksasa. Međutim, upućeni izvori Financial Timesa ističu kako će uprava Tiffanyja najvjerojatnije odbiti ponudu Francuza. 

Maksimalna vrijednost
Naime, smatraju da ponuđenih 120 dolara po dionici podcjenjuje vrijednost kompanije.   Inače, do sada najviša burzovna cijena Tiffanyja od 139,50 dolara postignuta u srpnju prošle godine. Vrijednost kompanije već je godinu dana pod pritiskom niže turističke potrošnje, snažnog američkog dolara i trgovinskog rata Amerike i Kine. Ako je suditi po stavu istaknutijih dioničara, odbijanje LVMH-ove ponude ne bi dobro odjeknulo.

"LVMH je najbolja kompanija u industriji luksuzne robe i ostvario je golem uspjeh s Bvlgarijem", ističe John Armitage, glavni investicijski direktor londonskog hedge fonda Egerton koji je šesti dioničar Tiffanyja po veličini. "Kao dioničari, željeli bismo da se vrijednost velikog brenda i kompanije maksimalizira", dodao je Armitage. Od ostalih velikih dioničara valja spomenuti Qatar Holding, podružnicu katarskog državnog fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close