M. Kostić počeo graditi drugi vjetropark u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2016. u 21:59
Vjetropark u Kuli počeo je proizvoditi električnu energiju u veljači ove godine

Tvrtka MK Fintel Wind planira još jedan projekt u Vršcu.

Miodrag Kostić, vlasnik MK Gropa i talijanska javna kompanija Fintel Energia počeli su izgradnju drugog vjetroparka, snage 6,6 megavata, u što će biti uloženo 10 milijuna eura. Njihov raniji zajednički projekt, prvi vjetropark u Srbiji u blizini Kule počeo je raditi. MK Fintel Wind, zajednička kompanija Talijana i Kostića, započela je izgradnju drugog vjetroparka u blizini Vršca.

"Pripremamo se za izgradnju još jednog vjetropraka u blizini Vršca. Riječ je o projektu Košava ukupne snage 117 megavata, gdje će u prvoj fazi biti investirano oko 50 milijuna eura", kažu iz Kostićeve kompanije. Prvi vjetropark, u Kuli, otvoren je u studenom prošle godine, a proizvodnja struje počela je 24. veljače ove godine, pišu Večernje novosti. To postrojenje ima tri vjetrenjače visine 178 metara u čiju izgradnju je uloženo 15 milijuna eura i moći će proizvesti 27 milijuna kilovatsati "zelene" energije, što je dovoljno za oko 8000 kućanstava.

Kada bude izgrađen vjetropark Košava, Srbija će od MK Fintel Winda dobivati 133 megavata energije od vjetra, što je nešto manje od trećine od onoga na što se ta zemlja obvezala Energetskoj zajednici, a riječ je o najmanje 500 megavata za struju iz vjetroparkova. Ostali ulagači uglavnom čekaju da se usvoje podzakonski akti u području energetike, kako bi država jamčila ulagačima koji grade vjetroparkove da će EPS od njih kupovati struju. Među njima je i Windvision, nizozemsko-belgijska kompanija koja u Srbiji planira dva projekta, vjetroelektranu Alibunar 1 od 99 megavata i Alibunar 2, snage 75 megavata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close