Ljubitelj Beatlesa ugušit će kubansko poduzetništvo

Autor: Tomislav Pili , 19. travanj 2018. u 15:13
Miguel Diaz-Canel u mladosti nije skrivao da je obožavatelj glazbenika iz Liverpoola/REUTERS

Novi je čelnik male poduzetnike čiji je broj skočio otopljavanjem odnosa sa SAD-om okarakterizirao kao državne neprijatelje.

Silaskom Raula Castro s dužnosti predsjednika, Kuba – jedna od svega nekoliko država gdje 27 godina od propasti Sovjetskog Saveza i dalje živi socijalizam – neće se snažnije otvoriti privatnom poduzetništvu.

Prema medijskim najavama, prvi potpredsjednik Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, 58-godišnji aparatčik koji je komunistima pristupio 1987. godine, danas će postati novi predsjednik Kube imenovanjem u Narodnoj skupštini. To će biti prvi puta od revolucije prije 59 godina da tim karipskim otokom neće vladati obitelj Castro. Međutim, samo formalno. Raul Castro preuzet će dužnost prvog tajnika Komunističke partije, što je potencijalno još moćnija pozicija od predsjedničke. 

K tome, jedan od njegovih sinova utjecajni je partijski dužnosnik, a bivši zet moćni je general. Miguel Diaz-Canel odrastao je u Santa Clari gdje se i školovao za inženjera elektronike. Tamošnji stanovnici pamte ga kao dugokosog mladića koji nije skrivao da je obožavatelj Beatlesa, unatoč gunđanju članova partije kako glazbenici iz Liverpoola predstavljaju dekadentnu kulturu kapitalističkih neprijatelja Kube.

Na sveučilištu u Santa Clari postaje profesor, a s vremenom se uspinje partijskom hijerarhijom da bi ga Raul Castro 2013. imenovao prvim potpredsjednikom.  Za upućene promatrače to je bio znak da je "rukopoložen" za Castrova nasljednika. Diaz-Canel preuzima zemlju sa stagnirajućim planskim gospodarstvom i ponovno neprijateljski nastojenom američkom administracijom. Iako je otopljavanjem američko-kubanskih odnosa u mandatu Baracka Obame došlo do skoka privatnog poduzetništva na Kubi koje sada zapošljava pola milijuna radnika, vrlo su male šanse da novi čelnik nastavi s blagom ekonomskom liberalizacijom koju je pokrenuo Raul Castro.

Miguel Diaz-Canel male je poduzetnike javno okarakterizirao kao državne neprijatelje, a Obamina politika detanta za njega je predstavljala prijetnju uništenja kubanske revolucije. Da je režim svjestan mogućnosti da ekonomska liberalizacija osnaži zahtjeve za demokratizacijom govori i činjenica da je lani obustavljeno izdavanje dozvola za otvaranje malih tvrtki i obrta. Promjene na otoku ne treba očekivati ni zbog Trumpovog zaokreta koji je obeshrabio veći dolazak američkih turista. Podsjetimo, turizam je jedan od glavnih generatora deviza za kubansko gospodarstvo.   

Komentirajte prvi

New Report

Close