Kubanci i Amerikanci u Havani okreću novu stranicu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2015. u 10:31
Foto: Thinkstock

Američki visoki dužnosnici došli su na kubansko tlo u srijedu prvi put unazad 35 godina.

Američki visoki dužnosnici došli su na kubansko tlo u srijedu prvi put unazad 35 godina radi dijaloga kojim bi se trebali utvrditi temelji približavanja dviju zemalja i okrenuti nova stranica u odnosima nakon više od pola stoljeća antagonizma.

"Na Kubi prekidamo s politikom kojoj je istekao rok trajanja. Kad ono što radite ne djeluje 50 godina, vrijeme je da probate nešto novo", kazao je američki predsjednik Barack Obama u utorak navečer u govoru o stanju nacije.

Povijesna objava normalizacije odnosa predsjednika Obame i Raula Castra 17. prosinca otvorila je put razgovorima u Havani, čija je prva faza posvećena u srijedu reviziji migracijskih sporazuma potpisanih prije 20 godine između dvije zemlje udaljene manje od 200 km.

Američka državna podtajnica za zapadnu hemisferu Roberta Jacobson neće sudjelovati u tom prvom danu pregovora, ali će njezin dolazak obilježiti prvi posjet američkog dužnosnika te razine otoku od 1980.

U četvrtak će razgovori biti usredotočeni na obnavljanje diplomatskih odnosa prekinutih 1961., a najiščekivanija je tema ponovnog otvaranja veleposlanstava. Kubansku stranu predvodit će direktorica u ministarstvu vanjskih poslova Josefina Vidal.

O pitanjima migracije obje zemlje razmotrit će modalitete revizije sporazuma potpisanih 1994. U skladu s tim sporazumima, Washington se obvezuje ograničiti izdavanje imigracijskih viza i slati natrag na Kubu ilegalne migrante koje presretne na moru. Sa svoje strane, Havana bi trebala primiti natrag prognane i boriti se protiv ilegalne imigracije.

Komentirajte prvi

New Report

Close