Kuba: Privatizacije nema barem do 2030.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2014. u 10:14
Reuters

Kubanska država je odustala od svake privatizacije tvrtka do 2030., nakon odobravanja plana razvoja po kojemu se “zadržava društveno vlasništvo nad proizvodnim sredstvima”, ističe u srijedu službeni list Granma.

 Kubanska država je odustala od svake privatizacije tvrtka do 2030., nakon odobravanja plana razvoja po kojemu se "zadržava društveno vlasništvo nad proizvodnim sredstvima", ističe u srijedu službeni list Granma.

Taj plan za razdoblje 2016.-2030. koji je u ponedjeljak na sjednici vlade izložio Marino Murillo zadužen za gospodarske reforme, predviđa rast BDP-a, brojčano neizražen, koji će omogućiti da se "zajamči razvoj uz društvenu jednakost i pravednost, zadrži društveno vlasništvo nad proizvodnim sredstvima i ostvari obrazac djelotvornog društvenog razvoja", piše list.

Kako navodi Murillo a prenosi Granma, svrha plana je "poticati znanost, tehnologiju, inovaciju i njihovo širenje, mijenjati energetske navike okrećući se obnovljivim izvorima energije, modernizirati infrastrukturu i poduprijeti demografiju".

Gospodarske reforme počete 2011. omogućile su otvaranje više od 450.000 samostalnih radnih mjesta i oko 400 u zadrugama koje su nastale iz javnih tvrtka ali im je imovina još u rukama države. Javni sektor i dalje zapošljava više od 4 milijuna ljudi i njegov udio u kubanskom gospodarstvu iznosi 90 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close