Kriptomilijunaš zaradu od Bitstampa uložio u turizam

Autor: Poslovni dnevnik , 10. ožujak 2019. u 22:00
Hotel Vogel izgrađen je od drva i kamena, a Merlak će u obnovu devastiranog objekta morati dosta uložiti

Jedan od najbogatijih Slovenaca postao je vlasnik hotela Zlatorog i Bohinj, te apartmanskog hotela Bohinj, kao i ski hotela Vogel.

Damian Merlak, mladi slovenski poduzetnik, koji je krajem prošle godine prodajom Bitstampa, jedne od najvećih kriptomjenjačnica na svijetu, zaradio više od 100 milijuna eura, preusmjerio je zaradu u poslovanje u Sloveniji.

Tako je jedan od najbogatijih Slovenaca krenuo u veliku kupnju nekretnina na Bohinju. Kako javlja portal Siol.net, Merlak je od kontroverznog poduzetnika Zmage Pačnika i njegove obitelji kupio turističke kapacitete. 

Općina protiv Pačnika 
Riječ je o hotelu Zlatorog, koji ima 43 sobe i zatvoren je od 2011. godine, a nalazi se iznad Bohinjskog jezera i okružen je šumama, zatim hotelu Bohinj, smještenom u neposrednoj blizini jezera, koji ima 20 soba i 34 apartmana, te aparthotel Bohinj, kojima ima 27 apartmana.  Usto, postao je vlasnik i ski hotela Vogel, izgrađenog od drva i kamena. Nalazi se uz gornju postaju žičare do Vogla i udaljen je samo 50 metara od prvih skijaških staza.

 

43 sobe

ima hotel Zlatorog koji je zatvoren od 2011. godine

Pristup hotelu, koji ima 28 soba, moguć je isključivo žičarom.  Riječ je uglavnom o propadajućim apartmanskim i hotelskim zgradama na izvrsnim lokacijama uz Bohinjsko jezero, koje već godinama trebaju obnovu. Zbog toga je i Pačnik došao u sukob s Općinom Bohinj, koja ga je zamolila da pronađe boljeg vlasnika.

Apartmane je kupio 2016.
Koliko je Merlak platio hotele još nije poznato, ali svakako neće izbjeći znatne troškove za njihovu obnovu, objašnjava Siol.net. Najkritičnije je stanje u hotelu Zlatorog, koji je bio ponos bohinjskog turizma, ali ga mještani danas nazivaju najvećom sramotom Bohinja.  Prije nekoliko godina pao je strop na bazenu, u međuvremenu su lopovi iz njega odnijeli sve što je bilo vrijedno, a slična je i sudbina aparthotela Bohinj.

Obitelj Pačnik 2016. godine očekivala je za hotele nerealnih 15 milijuna eura, što je obeshrabrilo zainteresirane kupce, posebno zbog lošeg stanja nekretnina. Najviše, oko sedam milijuna eura, željeli su upravo za uništeni hotel Zlatorog. Ovo nije prvo Merlakovo ulaganje u Bohinj. Godine 2016. kupio je apartmane Tuba koji se nalaze uz zapadnu obalu jezera, u blizini slapa Savica. Još prije toga Merlak je zajedno sa svojim bivšim partnerom u Bitstampu Nejcom Kodričem, počeo ulagati u poljoprivredu i stočarstvo Kupili su nekoliko farmi krava s 1300 grla stoke, ali ih sada prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close