Prikupio 765 milijuna dolara u najvećem europskom fondu za rizični kapital namijenjen financiranju startupa

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2017. u 12:52
Niklas Zennström osnovao je Atomico prije deset godina/REUTERS

Radi se o fondu Atomico IV koji će u sljedeće tri do četiri godine novac ulagati u 25 perspektivnih startupa u njihovoj ranoj fazi razvoja, ali i u već etablirane tvrtke koji su “preživjeli” porođajnu fazu i dokazale svoj potencijal.

Suosnivač Skypea Niklas Zennström u četvrtak je objavio kako je prikupio 765 milijuna dolara u najvećem europskom fondu za rizični kapital namijenjen financiranju startupa.

Radi se o fondu Atomico IV koji će u sljedeće tri do četiri godine novac ulagati u 25 perspektivnih startupa u njihovoj ranoj fazi razvoja, ali i u već etablirane tvrtke koji su "preživjeli" porođajnu fazu i dokazale svoj potencijal. Kako prenosi Reuters, Atomico IV osnovan je prije godinu dana i za 60 je posto veći od prijašnjeg fonda osnovanog 2013. godine. Inače, Atomico ima sjedište u Londonu, a u proteklih 10 godina uložio je u više od 60 startupa. Među prvima je prepoznao potencijal dvije finske tvrtke za razvoj igara – Supercell i Rovio Entertainment koji stoji iza megapopularne igre Angry Birds.

Iz Atomica IV već je devet startupa dobilo novac, među kojima je Scandit iz Züricha fokusiran na razvoj softvera za skeniranje bar-kodova te Lilium Aviation blizu Münchena koji razvija "leteći auto", električnu letjelicu s mogućnošću okomitog uzlijetanja. Kako tvrdi Niklas Zennström, osnovni razlog zašto većina startupa u Europi ne izraste u velike tehnološke kompanije kao što je slučaj u SAD-u jest nedostatak rizičnog kapitala.

Naime, europske startupe češće kupe veće kompanije, dok američki rivali dođu do faze prikupljanja dodatnog kapitala na burzi. Valja podsjetiti kako je Zennström u rujnu prošle godine izjavio kako vjeruje da će sljedeći Facebook doći iz Europe. Kako je izjavio za Business Insider, novac za Atomico IV prikupljen je od bogatih pojedinaca i mirovinskih fondova širom Europe. "Kada bi europski mirovinski fondovi alocirali samo 0,5 posto svoje imovine u rizični kapital, kapitalni jaz bi nestao", ocjenjuje Zennström.

Komentirajte prvi

New Report

Close