Kraj privatizacije, Crna Gora opet vlasnik 70% EPCG-a

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2018. u 22:00
Elektroprivreda Crne Gore danas je profitabilna kompanija/FOTOLIA

EPCG trenutno raspolaže s oko 52 milijuna eura neraspodijeljene dobiti koja će uskoro biti spremna za isplatu dioničarima.

Crnogorska vlada donijela je odluku o povećanju udjela u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) na razinu prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine, javlja portal CdM.

To je odlučeno nakon što je vlada na temelju pribavljenog mišljenja većine svojih članova, usvojila prijedlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje. U srpnju prošle godine talijanska kompanija A2A, suvlasnik EPCG-a, koja nije našla kupca za svoje dionice u crnogorskoj energetskoj kompaniji, obavijestila je vladu o aktiviranju put opcije.

Ušteda 20 milijuna eura
Kompanija A2A upravljala je EPCG-om od 2009. godine, kada je kupila oko 43 posto dionica za 430 milijuna eura, ali je upravljanje preuzela vlada kada su Talijani odlučili otići. Predlogom Ugovora predviđeno je da umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 milijuna eura za 7,826.438 dionica, država uplati 68,9 milijuna eura za 17,252.885 dionica, i već u svibnju ove godine poveća vlasnički udio u EPCG-a sa 57,01 na 70,16 posto, umjesto na prvotno predviđenih 63 posto. 

Osim stjecanja dvotrećinskog vlasništva i odgovarajućih dioničarskih prava, država time vraća svoj vlasnički udio u EPCG-a na razinu iz 2009. godine. Preostale dionice bit će, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCG-a kroz mehanizam stjecanja vlastitih dionica. Uvjeti za najavljivano ubrzanje put opcije stekli su nedavnim usvajanjem rebalansa proračuna kojim je 70 milijuna eura namijenjeno isplati dvije rate prve i najvjerovatnije sedme za otkup dionica A2A iz Elektroprivrede.

 

68,9 milijuna

eura platiti će Crna Gora za 17 milijuna dionica A2A

Na taj način bi, kako je najavila ministrica ekonomije Dragica Sekulić, bilo povećano vlasništvo države u EPCG-u, objašnjava CdM. Opciju ubrzanog izlaska omogućilo je i nedavno uspješno izdanje crnogorskih euroobveznica od 500 milijuna eura na međunarodnom tržištu. U usporebi s osnovnom varijantom iz ugovora iz kolovoza 2016. godine, novim ugovorom postiže se tri puta brža realizacija raskida strateškog partnerstva vlade i A2A, a ostvaruje se i ušteda u iznosu od oko 20 milijuna eura. 

Struja skuplja, usluga ista
Crnogorska ministrica ekonomije rekla je agenciji Mina biznis da će isplata prve rate, u okviru put opcije, biti malo fiskalno opterećenje za državni proračun, jer će se više od pola iznosa osigurati od prihoda od raspodjele dobiti i poreza na dobit. "Elektroprivreda trenutno raspolaže s oko 52 milijuna eura neraspodijeljene dobiti, za koju se može očekivati da će biti spremna za isplatu dioničarima nakon usvajanja kompanijskog i izvještaja revizora za prošlu godinu.

EPCG je dovedena do razine profitno sposobne kompanije, što će nam omogućiti da više od pola prve novougovorene tranše pokrijemo prihodom od raspodjele dobiti i odgovarajućeg poreza", rekla je Sekulić. Neto dobit Elektroprivrede Crne Gore u prvom tromjesečju ove godine je iznosila oko 31 milijun eura. Za sedam godina, koliko je Elektroprivredom Crne Gore upravljala talijanska kompanija A2A, ulaganja Elektroprivrede iznosila su 180 milijuna eura, pokazuju službeni podaci crnogorske kompanije.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), pozivajući se na iste financijske izvještaje, tvrde da su sedmogodišnja kapitalna ulaganja bila 150 milijuna eura. Posljedice nedovoljnih ulaganja, ističu u MANS-u, danas osjećaju potrošači. "Prije dolaska Talijana prosječan račun za struju je iznosio 20 eura, danas mi prosječno plaćamo 40 eura, a s druge strane nemamo nikakvu poboljšanu uslugu. Elektroprivreda se godinama ponaša kao država u državi, vlada za sve to vrijeme zabija glavu u pijesak", kažu iz MANS-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close