Kostić ipak mora kupovati dionice Budvanske rivijere

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2018. u 13:53
Sveti Stefan neće više biti dio Budvanske rivijere

Procjena PwC-a smanjila je vrijednost dijela najveće crnogorske turističke kompanije koji se izdvaja u državnu tvrtku.

Detalji strogo povjerljive procjene Budvanske rivijere, najvrijednije državne hotelske kompanije, pokazuju da jedan od najvećih srpskih poduzetnika, Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, neće lako moći, bez kupovine dionica na burzi ili državnog paketa na natječaju, postati većinski vlasnik te kompanije nakon njenog restrukturiranja. Prema ranijim najavama, iz hotelske grupe u državnu kompaniju izdvojit će se Sveti Stefan i Miločer, što bi povećalo udjele manjih dioničara Budvanske rivijere, prije svega Kostića i njegovog partnera Niela Emilfarba (Stratex), koji bi automatski imali većinski udjel. 

Međutim, u procjeni u koju su podgoričke Vijesti imale uvid revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC) Consulting iz Beograda navela je da kompleks Sveti Stefan i Miločer, zbog dugoročnog zakupa do 2049. godine, realno tržišno vrijedi samo oko 60,64 milijuna eura (ili u rasponu 54,7 milijuna do 66,54 milijuna eura) i da se očekuje da će nakon investicija, do isteka zakupa, njihova vrijednost postupno rasti i kroz četiri moguća scenarija na kraju će iznositi oko 200 ili čak više od 250 milijuna eura.

 

58,7 posto

udjela u Budvanskoj rivijeri imaju vlada i državni fondovi

Nade manjinskih dioničara 
Najvrijedniji crnogorski kompleks, da nije opterećen dugoročnim zakupom, vrijedio bi na tržištu najmanje dvostruko više, navode Vijesti.  Da je tako, ali i prema svakoj drugoj procjeni Svetog Stefana i Miločera na iznos od, na primjer, oko 100 milijuna eura ili nešto manje, Kostićeva AIK banka i njen klijent iz Stratex grupe, koji sada posjeduju zajedno 30,5 posto Budvanske rivijere, nakon restrukturiranja kompanije, postali bi i bez natječaja većinski vlasnici preostalog dijela imovine. Skupština dioničara HG Budvanska rivijera prošlog tjedan usvojila je procjenu imovine od ukupno 209,4 milijuna eura.  Kada se oduzmu dugovi od oko 18 milijuna eura i sudski sporovi vrijedni 3,8 milijuna eura, ukupni kapital Budvanske rivijere posljednjeg dana prošle godine realno je vrijedio 187,53 milijuna eura.

Prodaja vladinih dionica i onih državnih fondova, nakon restrukturiranja i izdvajanja Svetog Stefana i Miločera, koji ostaju u 100-postotnom vlasništvu države, predviđena je ovogodišnjim Planom privatizacije.  Državni fondovi i vlada sada u jedinstvenoj kompaniji imaju oko 58,73 posto dionica, AIK banka oko 15 posto, Stratex Development 9 posto, Stratex Hospitality Beograd 6 posto, a ostali manjinski dioničari 10,8 posto dionica Budvanske rivijere. Iz MK Groupa su prije nekoliko mjeseci priopćili da žele kupiti većinsko vlasništvo Budvanske rivijere.

Izdvajanje najvrijednijeg kompleksa, procijenjene vrijednosti od oko 60,6 milijuns eura imat će za posljedicu promjenu vlasničke strukture Budvanske rivijere, u kojoj će Kostiću i partneru iz Stratexa, udio porasti na oko 43 posto vlasništva preostale imovine, državi i fondovima će pasti na oko 42 posto, dok će udio manjinskih dioničara porasti na oko 15 odsto. Na burzi je posljednji put 23. srpnja ove godine trgovano dionicama Budvanske rivijere po prosječnoj cijeni od 6,22 eura. 

 

30,5 posto

dionica turističke kompanije imaju Kostić i Stratex

Inače, na burzi nema veće trgovine tim dionicama jer su očekivanja manjinskih dioničara velika pred najavljenu prodaju.  Kada se ukupna procjena imovine PwC-a podijeli s ukupnim brojem od 8,11 milijuna dionica, dolazi se do prosječne tržišne fer vrijednosti koja se kreće od 23,12 eura (uključujući dugove kompanije) do 25,8 eura po dionici. Stratex grupa Neila Emilfarba prije četiri godine kupovala je dionice manjinskih dioničara jedinstvene Budvanske rivijere na burzi i po cijeni od 20 eura i stekla na kraju 30 posto vlasništva, od kojeg su, u međuvremenu, pola prepustili Kostiću.

Skupa Slovenska plaža
Prema procjeni PwC-a tržišna vrijednost hotela Slovenska plaža, sa 156.552 kvadrata zemljišta, površine objekata 34.885 kvadrata i 1016 smještajnih jedinica, iznosi čak 68,1 milijun eura, ili oko 24 mil. više od neto knjigovodstvene vrijednost. Hotel Aleksandar je procijenjen na oko 12,46 milijuna, Mogren na 7,25 milijuna, Palas na oko 13 milijuna, Castellastva na 8,69 milijuna, Crystal Palas u izgradnji na 5,96 milijuna, a ostali pomoćni objekti na 3,57 milijuna. PwC napominje da je izvještaj temeljen na pretpostavkama, a uz fer tržišnu vrijednost imovine prikazan je i njen mogući raspon. Vrijednosti nekretnina i opreme temeljeni su na podacima od 30. rujna 2017. 

Poražen u Sloveniji

DUTB odlučuje o Istrabenzovim hotelima
Tko će na kraju kupiti šest hotela u Portorožu za koje je srpski poduzetnik Miodrag Kostić zainteresiran, odlučit će Banka za upravljanje potraživanjima (DUTB), poznatija kao loša banka koja posjeduje 85 posto potraživanja slovenskog financijskog holdinga Istrabenz. Kupljena potraživanja osigurana su dionicama Istrabenz Turizma koji su vlasnici navedenih hotela, čija je, navode slovenski mediji, nominalna vrijednost oko 110 milijuna eura. Riječ je o Grand hotelu Portorož te hotelima Rivijera, Slovenija, Apollo, Mirna i Neptun čiji zajednički kapaciteti iznose oko 800 soba. Kako piše slovenski portal Siol.net, te su nekretnine Kostiću važne kako bi zaokružio svoja ulaganja u Sloveniji, s time da već posjeduje hotel Kempinski u Portorožu (te Kempinski u Savudriji), 33-postotni udio u Zračnoj luci Portorož koji želi povećati te 33 posto udjela u Gorenjskoj banci koji, također već mjesecima nastoji povećati. Portal Siol.net navodi i da je DUTB od američke investicijske banke Banka Amerike Merrill Lynch (BAMLI) kupio posljednji veliki paket potraživanja koji mu sada omogućuje potpunu kontrolu nad Istrabenzom, porazivši u tom procesu švicarsku tvrtku Agri Holding u vlasništvu Miodraga Kostića. Njegov je plan, kaže SiOL.net, bio kroz tu tvrtku otkupiti od banaka potraživanja Istrabenza planirajući, navodi se, postati najvećim vjerovnikom tvrtke i otvoriti time prostor za kasnije manevre. Istrabenz je jedan od najjačih bivših financijskih holdinga koji je igrao ključnu ulogu u slovenskoj privatizaciji. Posljednjih se 10 godina bori s financijskim problemima uslijed čega su rasprodali svoju najvažniju imovinu, ali im je ostalo još oko 140 milijuna eura dugovanja. Jedina njihova divizija čiji su poslovni rezultati u posljednje dvije godine sve bolji upravo je Istrabenz Turizem. Oni su 2016. imali rekordne prihode od prodaje u visini od 30 milijuna eura i dobit od 1,6 milijuna eura. (AMFG)

Komentirajte prvi

New Report

Close