Kosovo će robu iz Srbije i BiH zamijeniti proizvodima iz regije

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2018. u 22:00
Nestašice još nema, kosovske vlasti tvrde da će lako pronaći nove dobavljače Goran Jakuš/PIXSELL

Nakon uvođenja visokih carina gotovo je zaustavljen uvoz iz dvije zemlje.

Kosovske vlasti istražuju tržišta zemalja regije kako bi nadomjestili proizvode iz Srbije i BiH, nakon što su carine na proizvode iz te dvije zemlje povećane 100%, piše portal Telegrafi, prenosi Tanjug.

Kosovske tvrtke, proizvođači i trgovci prehrambenom i drugom robe, kao i sirovinama, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

Proizvodnja može stati

Astrit Panka, izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača, izjavio je za Radio Slobodna Europa da mnogi proizvođači već rade na pronalaženju dobavljača u drugim zemljama regije.

 

1,2 milijuna

eura vrijedila je roba koja je dnevno stizala iz Srbije na Kosovo

“Proizvodi Srbije i BiH mogu se zamijeniti lokalnim proizvodima, kao što su mlijeko, ulje i keksi. Postoji dio sirovina i materijala za koje bi trebalo pronaći alternativu jer se ne proizvode na Kosovu, a zemlje koje mogu biti opcija su Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Albanija”, rekao je Panka. 
On kaže da zamjenu za srpske i proizvode iz BiH treba brzo pronaći jer prijeti opasnost da proizvodnja na 
Kosovu prestane. Većina proizvođača već ima popis dobavljača iz navedenih zemalja.

Poskupljuje transport

Drugi sektor koji trpi zbog carina je građevinski materijal. Iz Asocijacije za izgradnju Kosova kažu da se svi proizvodi koji se uvoze iz Srbije i BiH mogu lako zamijeniti. U međuvremenu, gradnja je u nekim kosovskim mjestima prekinuta zbog nedostatka bitumena. “Danas su nam sve granice otvorene u Europi i svijetu. Razmatramo kupovinu proizvoda iz Makedonije, Bugarske i Albanije, ali i drugih zemalja. Samo bi transport mogao biti skuplji”, navodi se. Prema podacima kosovske carine, do sada, međutim, nije primećeno da je bilo velikog uvoza iz bilo koje druge zemlje. Uvoz iz Srbije i BiH znatno je smanjen, prije uvođenja novih carina iz Srbije je dnevno na Kosovo dolazila roba vrijedna oko 1,2 milijuna eura, dok je za dva tjedna od uvođenja novih mjera, uvoz iz Srbije i BiH pao na 140.000 eura. Berat Rukiki, predsjednik Privredne komore Kosova, tvrdi da nema nestašica.

Komentirajte prvi

New Report

Close