Kopiranje Zapada je prošlost – Kina je nacija inovacija

Autor: Tomislav Pili , 19. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Istraživanja pokazuju da su kineske tvrtke 
u mnogim tehnološkim područjima postale predvodnici.

Kina ubrzano gubi imidž države koja tehnološki razvoj gospodarstva temelji na kopiranju inovacija sa Zapada. Upravo suprotno, u mnogim tehnološkim područjima kineske su kompanije globalni lideri, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja. “Kina se mijenja iz takozvane nacije kopija u naciju inovacija”, istaknuo je Jing Ulrich, direktor za azijsko i pacifičko područje u američkoj banci JPMorgan Chase gostujući na hongkonškom RISE-u, jednoj od najvećih azijskih tehnoloških konferencija koja se održala prije nekoliko dana, prenosi CNBC.

Magnet za investitore

Kako je dodao Ulrich, kineske su kompanije vodeće u svijetu u sektoru mobilnih plaćanja, internetskog financiranja, proizvodnje dronova, društvenih medija i umjetne inteligencije. No, trenutno strani investitori posebno pažljivo motre razvoj rastuće kineske industrije dijeljenja bicikala. Iako tržištem dominira nekoliko kompanija, dvije posebno privlače pažnju: Mobike i Ofo. Potonji je početkom ovog mjeseca objavio kako je od domaćih i stranih ulagača prikupio 700 milijuna dolara u još jednoj rundi dokapitalizacije. Među ulagačima našao se i Alibaba, tamošnji div internetske trgovine.

 

15 tisuća

tvrtki dnevno se osniva u Kini 
u posljednje tri godine

Ofo je odbio objaviti koliko kompanija vrijedi nakon ove dokapitalizacije, ali analitičari procjenjuju da se radi o dvije milijarde dolara. Mobike je pak u lipnju prikupio 600 milijuna dolara, a osim kineske tehnološke kompanije Tencent, novac su dali i američki fondovi TPG, Sequoia te Hillhouse Capital. Dobar dio zasluga u razvoju tehnološkog sektora leži u vladinim poticajima poduzetništvu. Kako je prošlog mjeseca u Dalianu kazao premijer Li Keqiang, u posljednje tri godine svakoga se dana osnovalo u prosjeku 15.000 novih poduzeća.

U klubu jednoroga

Tako veliki broj novootvorenih tvrtki mora iznjedriti pojedine koje vrijede milijarde dolara. Prema podacima CB Insighta, 50 kineskih startupa vrijedi više od milijardu dolara i u takozvanom su klubu “jednoroga”. Brz tehnološki uspon rezultat je i povećanja imovine Kineza. Kako pojašnjava Alan Bollard, izvršni direktor Tajništva za azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju, Kina napreduje u tehnološkom razvoju “dijelom zahvaljujući golemoj srednjoj klasi koja želi mnoštvo nove tehnologije”.

Unatoč snažnoj dominaciji kineskih tehnoloških kompanija na domaćem tržištu, na stranom tržištu još se nisu etablirale. Primjerice, Alibaba i Tencent suočavaju se s oštrom konkurencijom Amazona i Facebooka. Kada kineske kompanije dođu na američko ili europsko tržište, moraju početi od dna, ističe Bessie Lee, osnivačica fonda rizičnog kapitala Withinlink.v     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo je lose iskopiran (prepisan) clanak:

Kina se mijenja iz takozvane nacije kopija u naciju inovacija”, istaknuo je Jing Ulrich, direktor za azijsko i pacifičko područje u američkoj banci JPMorgan

Jing Ulrich je gospodja

Vaš link …

Dok je Styrije kopiranje zapada nece biti proslost 🙂

razvoj rastuće kineske industrije dijeljenja bicikala..

ajooooj

New Report

Close