Klubovi zaradili 6,6 milijardi eura, 8% više

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. siječanj 2016. u 22:00
Real Madrid drži vodeću poziciju već 11. godinu/REUTERS

Listom dominiraju engleski klubovi zbog ravnomjernije raspodjele novca od marketinga i TV prava.

Engleski nogometni klubovi dominiraju listom najbogatijih, pokazalo je 19. Deloitteovo izvješće Football Money League (FML) za sezonu 2014.-2015. Ukupno 20 nogometnih klubova generiralo je čak 6,6 milijardi eura što je osam posto više nego lani.

Na prva tri mjesta nalaze se Real Madrid koji listu predvodi već 11. put, ove godine s 577 milijuna eura prihoda, zatim Barcelona s 560,8 milijuna eura te na trećem mjestu Manchester United s 519,5 milijuna eura prihoda. Za Manchester se predviđa da bi sljedeće godine zbog prognoziranog rasta prihoda mogao zasjesti na prvo mjesto. Deloitte u zaradu klubova pribraja prihode od prodaje ulaznica, prava na prijenos, bonusa i marketinga.

"Prvi put su tri vodeća kluba FML-a prešla  granicu od 500 milijuna eura", komentirao je Dan Jones, partner u Deloittovom odjelu Sports Business. Četvrto mjesto drži Paris Saint-Germain s prihodom od 480,8 milijuna eura dok je na petom mjestu bavarski ponos, FC Bayern sa zaradom od 474 milijuna eura. Engleskih klubova na listi ima čak devet s ukupnim prihodima od tri milijarde eura. Među njima su Manchester City, Arsenal, Chelsea i Liverpool.

Prestižna je lista zatvorena s West Ham Unitedom kojeg trenira bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić, a posljednje je mjesto zaslužio s ukupnim prihodom od 160,9 milijuna eura. I na široj listi od 30 klubova prevladavaju engelski klubovi držeći 17 pozicija. Engleska je dominacija rezultat relativne jednakosti financijske distribucije unutar engleske Premier lige te jačanja funte u odnosu na euro. Upravo zahvaljujući pravilnijoj raspodjeli sredstava i manji klubovi Premier lige zarađuju koliko i neka veća imena u drugim europskim ligama.

Dodatnu će financijsku injekciju Premier ligi ubrizgati britanska telekomunikacijska kompanija BT i televizijska postaja Sky koji su za 5,14 milijardi funti otkupili prava na prikazivanje od 2016. do 2019. godine. Iz Deloitta se moglo čuti i da postoji šansa da bi se kroz dvije godine na široj FML listi, onoj Top 30, moglo naći čak dvadeset engleskih klubova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close