Kinezi se spremaju otvoriti tvornice hrane u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2017. u 15:49
Kineze najviše zanima proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda/Ivica Galović/PIXSELL

Plan je da predstavnici kineskih kompanija kupe zemljište, na njemu izgrade svoj prerađivački pogon, prerade sirovine koje će uzeti u Srbiji da bi ih izvezli u Kinu.

Predstavnici šest kineskih kompanija došli su u Srbiju kako bi ispitali mogućnosti za ulaganje u prerađivačku industriju, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prema njegovim riječima, ideja je da se kineske investitore koji se bave preradom hrane dovede u Srbiju, da otvore radna mjesta i da višak poljoprivrednih proizvoda prerađuju, te da se ti proizvodi izvoze u Kinu. Nedimović je za Tanjug rekao da je posjet predstavnika kineskih kompanija Srbiji u skladu s obećanjem kineskog ministra poljoprivrede koji je prije mjesec dana boravio u Srbiju.  

Objašnjavajući da je u ovom trenutku najvažnija prerada voća i povrća, Nedimović kaže da su Kinezi zainteresirani i za preradu mesa, ali da ih najviše zanima sektor mlijeka i mliječnih proizvoda.  Plan je, kaže ministar, da predstavnici kineskih kompanija kupe zemljište, na njemu izgrade svoj prerađivački pogon, prerade sirovine koje će uzeti u Srbiji da bi ih s većom vrijednošću izvezli u Kinu.  

Prije toga nužno je usaglasiti pravila o sigurnosti hrane kako bi se svi proizvodi od mesa i biljnog porijekla mogli izvoziti na kinesko tržište, što se očekuje u svibnju.  Tsui Yin, zamjenik glavnog direktora Akademije za poljoprivredno inženjerstvo Kine, izjavio je Tanjugu da je dogovoreno da se izradi zajednički srednjoročni plan za suradnju, kao i da se pokrene suradnja u preradi poljoprivrednih proizvoda i drugim sektorima poljoprivrede. "I mi želimo da zajedno uspostavimo bazu ili tvornicu prehrambenih proizvoda", rekao je Yin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close