Kineska ‘Svjetska banka’ posvađala London i Washington

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2015. u 22:00
AIIB bi bila konkurent Svjetskoj banci pod američkim vodstvom/FOTOLIA

Bijela kuća je, na iznenađenje britanskih diplomata, zabrinuta oko načina upravljanja bankom.

Najava Velike Britanije da će se kao prva značajna zapadna država postati jedna od osnivačica Azijske infrastrukturne investicijske banke (AIIB) pod kineskim vodstvom razbjesnila je američku administraciju.

Ministar financija George Osborne izjavio je kako će se London pridružiti ostalim državama-osnivačima AIIB-a kako bi se uspostavilo upravljanje bankom. Britanski ulazak treba promatrati u svjetlu jačanja odnosa s Kinom, što je, uostalom, naglasio i Osborne. "Ključni dio našeg dugoročnog gospodarskog plana je jačati veze između Ujedinjenog Kraljevstva i azijskih ekonomija kako bi naše kompanije dobile najbolju priliku da posluju i ulažu na najbrže rastućem svjetskom tržištu", dodao je Osborne, a prenose britanski mediji.

 

50mlrd.

dolara imat će na raspolaganju AIIB za razvojne projekte

Idejna začetnica AIIB-a je Kina koja je u listopadu prošle godine s 20 država potpisala memorandum o razumijevanju kojim je položen kamen temeljac za tu banku koja bi trebala parirati Svjetskoj banci. AIIB-u bi sjedište bilo u Pekingu, a raspolagala bi s 50 milijardi dolara za financiranje regionalnih razvojnih projekata. No, u SAD-u tu banku vide kao konkurenta Svjetskoj banci, što je Bijela kuća i dala do znanja nakon Osbornove izjave.

Tako je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnos Patrick Ventrell kazao kako bi AIIB trebala usvojiti visoke standarde upravljanja Svjetske banke. "Zabrinuti smo hoće li AIIB postići te standarde", dodao je Ventrell. Britanski su diplomati pak, piše Guardian pozivajući se na upućene izvore, iznenađeni takvim istupom Bijele kuće, tim više jer su britanski i američki dužnosnici bili u stalnom kontaktu prije javne objave odluke Londona.

Komentirajte prvi

New Report

Close