Kina uvela carine na američke proizvode

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2018. u 22:00
Carine na svinjetinu iz SAD-a sada su 25 posto više/REUTERS

Ovoga tjedna očekuje se da Bijela kuća objavi popis tehnoloških proizvoda iz Kine koje će cariniti.

Kina je u ponedjeljak objavila protumjere na uvoz američkih proizvoda namećući carine u visini do 25 posto na 128 određenih proizvoda, kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine, a prenosi agencija Xinhua.

Vlada u Pekingu je objavila kako suspendira svoje obveze prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) o smanjenju carina na 120 američkih proizvoda, uključujući voće i alkohol. Carine na tu skupinu povećat će za 15 posto. Carine na osam ostalih vrsta robe, uključujući svinjetinu i aluminijski otpad, povećane su za dodatnih 25 posto. "Suspenzija je legitimni potez u sklopu pravila WTO-a radi zaštite kineskih interesa", priopćilo je ministarstvo financija.

Podsjetimo, službeni Peking je upozorio prošli mjesec da razmišlja o uvođenju carina što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg izbijanja trgovačkog rata između ta dva velika svjetska ekonomska diva. Američki predsjednik Donald Trump je 22. ožujka najavio da će SAD uvesti nove carine na oko 60 milijardi dolara uvezene kineske robe, što je izvazvalo nemir na svjetskim financijskim tržištima.

Prema tvrdnjama Reutersa, Bijela kuća će ovoga tjedna objaviti konkretan popis proizvoda koji će se naći na udaru. Prema očekivanjima američkih analitičara tehnološkog sektora, Trump će udariti na proizvode koji imaju koristi od programa kineske vlade "Proizvedeno u Kini 2025". Radi se o programu koji ima za cilj unaprijediti tamošnji proizvodni sektor s tehnološki izazovnijim proizvodima.

Program cilja 10 strateških sektora gdje bi se uvoz zamijenio s domaćim proizvodima. Radi se o naprednoj informatičkoj tehnologiji, robotici, zrakoplovima, brodovima i brodskom opremom, naprednim željezničkim sustavima, vozilima, opremi za proizvodnju struje, poljoprivrednim strojevima, farmaceutici te naprednim materijalima. Ured američkog trgovinskog predstavnika smatra kako je glavni fokus tog programa transfer zapadne tehnologije kroz različite oblike akvizicija. Kineski odgovor na taj američki potez još se čeka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close