Kina kreće u potragu za arktičkom naftom

Autor: Tomislav Pili , 14. studeni 2014. u 16:15
Norveški ministar Tord Lien

Norveška vrlo dobronamjerno gleda na partnerstvo s Kinezima.

Norveška vlada vrlo je naklonjena ideji da joj partner u istraživanju potencijalno golemih rezervi nafte i plina na Arktiku postane Kina.

Kako je u intervjuu Reutersu izjavio norveški ministar za naftu i energetiku Tord Lien, Kina je jedna od država koje žele participirati u istraživanju nafte i plina sa državama koje imaju suverenitet u arktičkom pojasu. "Međunarodna suradnja i razvoj izvora energije je dobra, a ne loša stvar", dodao je norveški ministar. Inače, ovo su prvi "prijateljskiji" tonovi s norveške strane nakon zahlađenja odnosa između dvije države još 2010. godine.

Podsjetimo, Kina je Norveškoj tada zamjerila što je Nobelova nagrada za mir u Oslu dodijeljena kineskom disidentu Liu Xiabuou. No, biznis ruši sve prepreke, posebno ako taj biznis uključuje iskorištavanje 20 posto do sada neotkrivenih svjetskih nalazišta nafte i plina, na koliko se procjenjuju rudna bogatstva Arktika. Norveška konzervativna vlada koja je lani preuzela vlast postavila je poboljšanje odnosa s Kinom na vrh svoje vanjskopolitičke agende. Najveći europski proizvođač nafte tako već surađuje s kineskom naftnom kompanijom CNOOC koja je zainteresirana za istraživanja u istočnom Barentsovom moru. U tom će području koncesije za eksploataciju biti dodijeljene 2016. godine. CNNOC želi kupiti i seizmičke podatke za to područje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close