Kazahstan odobrio uvoz Fiata 500L iz Kragujevca

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2016. u 22:00
Fiat iz Kragujevca ulazi na veliko tržište Euroazijske unije, Foto: PD

Uklonjena posljednja prepreka za bescarinski izvoz.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev stigao je u posjet Beogradu, gdje razgovara o jačanju gospodarske suradnje. Nazarbajev je donio vijest da će Kazahstan dopustiti bescarinski uvoz automobila iz Srbije na tržište Euroazijske unije, što Beograd očekuje već četiri godine, javlja Al Jazeera Balkans.

U srpskom Fiatu već dugo se nadaju da će svoje automobile izvesti u Rusiju, ali unatoč sporazumu o slobodnoj trgovini, nijedan od dosad 400.000 proizvedenih modela 500L nije završio na ruskom tržištu.

Prvo je Rusija kočila izvoz, a od kada je s još pet država osnovala zajedničku Euroazijsku uniju više nije bila protiv, ali je zbog svoje autoindustrije Kazahstan stopirao bescarinski uvoz automobila iz Srbije.
“U posljednje vrijeme u Kazahstanu bilježimo rast automobilske industrije. Analizirali smo naše tržište i razmotrili molbu Srbije. Došli smo do zaključka da srpski automobili nisu konkurencija našoj automobilskoj industriji”, rekao je Kunadik Bišimbaev, ministar gospodarstva Kazahstana.

Time je uklonjena najvažnija administrativna prepreka, ali Srbiji sada preostaje da dogovori uvjete pod kojima će bez carina izvoziti svoje automobile na veliko tržište od 180 milijuna stanovnika.

U početku, bila je riječ o kontingentu od 10.000 Fiatovih vozila, da bi se kasnije spominjao izvoz samo 5000.

Komentirajte prvi

New Report

Close