Jeftine ruske Lade preplavit će srpsko tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2016. u 21:59
U Srbiju stižu Lada Kalina po 7000 eura

Kada u svibnju u Rusiju iz Srbije krene bescarinski kontingent od 10.000 Fiata 500L u suprotnom pravcu odlazit će ruska vozila.

Iako se posljednjih dana u Srbiji pozdravlja mogućnost bescarinskog plasmana sve tri verzije Fijata 500L na tržišta zemalja Euroazijskog ekonomskog saveza (EES) i tvrdi da će od toga korist imati i srpski potrošači jer će moći kupovati ruska vozila pod istim uvjetima, bez carina od 12,5 posto, pažljivija analiza dovodi u pitanje početno veselje, piše Danas.

Naime, iz kragujevačke tvornice automobila bi na tržište Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Armenije od oko 150 milijuna stanovnika otišlo 10.000 relativno skupih Fiata 500L, a zauzvrat će u Srbiju, za sedam milijuna potencijalnih potrošača, pod istim povlaštenim statusom doći jednak broj jeftinih ruskih putničkih, terenskih i teretnih vozila. Rusi će, gotovo izvjesno, kupcima u Srbiji ponuditi neke od Ladinih modela, najvjerovatnije Kalinu, koja će bez carine stajati do 7000 eura, zatim Nivu, ali i teretnjake marke GAZ – Gazela next.  

S druge strane, kragujevačka tvornica s Fiatom 500L ne zna tko će i pod kojima uvjetima prodavati taj automobil i rezervne dijelove u zemaljama Euroazijskog ekonomskog saveza, gde su noviji Fiatovi modeli prilično nepoznata vozila. Zemlje EES-a gotovo naglo su odustale od stroge zaštite svojih automobilskih industrija, a jedan od važnijih uzroka je to što se najveća ruska automobilska kompanija AvtoVaz, od 2013. u većinskom vlasništvu grupe Renault-Nissan, našla pred stečajem. Neto gubitak AvtoVaza 2015. godine iznosio je 847 milijuna eura.  Da bi izašao iz te situacije, Vazu su nužna nova tržišta, a jedno će mu ponuditi vlada Srbije, navodi Danas. S obzirom na očekivanu cijenu Lade Kaline od oko 7000 eura može biti ugrožena prodaja Fiata 500L, ali i ostalih inozemnih automobila koji nisu u povlaštenom statusu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close