Jednostavnija poljoprivredna politika

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2017. u 21:59
Ključno korištenje zemljišta/FOTOLIA

Države članice EU same će birati u što će ulagati novac iz poljoprivrednog proračuna.

Europska komisija predstavila je članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu dugo očekivani prijedlog programa nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) naslovljen "Budućnost hrane i poljoprivrede" koja bi jednostavnijim pravilima i fleksibilnijim pristupom trebala omogućiti održivi razvoj poljoprivrede u EU.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan rekao je prilikom predstavljanja kako "Komisija očekuje da će jednostavnija pravila i fleksibilniji pristup osigurati da ZPP donosi stvarne rezultate kad je u pitanju potpora poljoprivrednicima te da vodi k održivom razvoju poljoprivrede u EU".

Prema novom prijedlogu, države članice imat će veću fleksibilnost pri odabiru kako će i u što ulagati sredstva namijenjena u okviru ZPP-a kako bi se zadovoljili ambiciozni ciljevi o očuvanju okoliša, klimatskim promjenama i održivosti.

Za ostvarenje tih ciljeva ključne su mjere temeljene na korištenju zemljišta pri čemu su poljoprivrednici primarni u ostvarenju toga cilja.

Komisija smatra kako je u tom kontekstu potrebno razmotriti mogućnost izravnih plaćanja kako bi se osiguralo da se područjima na kojemu se obavljaju poljoprivredne aktivnosti upravlja praksama korisnima za okoliš.

Komentirajte prvi

New Report

Close