Janša: Slovenski javni dug enormno je povećan i nalazi se u ‘crvenoj zoni’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2014. u 13:52
Photo: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL

Slovenski javni dug enormno je povećan i nalazi se “u crvenoj zoni”.

Slovenski javni dug enormno je povećan i nalazi se "u crvenoj zoni", a zemlja je propustila dobru priliku da se, umjesto na financijskom tržištu gdje plaća visoke kamate, zaduži preko europskih mehanizama za spašavanje eura, izjavio je u ponedjeljak za novi broj tjednika "Reporter" slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša.

"Misija MMF-a nedavno je u svom izvješću navela da je slovenski javni dug ušao u crvenu, odnosno kritičnu zonu. To povrđuje moje najave da je vlada kašnjenjem sa sanacijom banaka i odbijanjem pomoći fonda za spašavanje eura ESM napravila velik korak prema tome da će nam biti potrebna pomoć 'trojke' ", rekao je Janša.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek tvrdi da uspješan početak sanacije banaka i u zadnje vrijeme stabilizirane kreditne ocjene za Sloveniju znače da je njena vlada inzistiranjem da će probleme riješiti bez strane financijske pomoći spasila i suverenost države.

"Vlada nije ojačala našu suverenost, nego je stvar obrnuta. Što se skuplje i više zadužuješ, to manje si suveren", rekao je Janša upozoravajući na sve veće probleme koje za stabilnost javnih financija donosi povećanje zaduživanja po visokim kamatama.

Kamate na slovenske državne obveznice s dospijećem od deset godina trenutno su oko pet posto, a da Slovenija nije članica eurozone iznosile bi i dvostruko više, upozorio je Janša u razgovoru za tjednik "Reporter".

"Da nemamo eura, naše obveznice ne bismo mogli prodati niti uz 10-postotne kamate. Ludost našega zaduživanja zaustavit će za dvije do tri godine Europska središnja banka, a ne svjetska financijska tržišta", dodao je slovenski oporbeni čelnik kritizirajući vladu zbog prevelikog zaduživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close